Već niz godina BiH je svojevrsni eldorado za mnoge koji se bave prodajom farmaceutskih proizvoda, čije cijene su, za razliku od zemalja okruženja, toliko prenaduvane da bolesnicima, čini se, gotovo i nema lijeka.

Ovu poražavajuću činjenicu, sliježući ramenima, priznali su i u resornim ministarstvima, gdje još nemaju jasnu viziju kada i na koji način riješiti problem.

Do tada, bez obzira sa kakvim zdravstvenim problemom kuburili, građani će i dalje kupovati lijekove koji su i po nekoliko puta skuplji nego, na primjer, u Srbiji – kao da se ove dvije države nalaze na dva kontinenta, a ne u komšiluku, većim dijelom teritorije graničeći jedna s drugom.

Koliko je domaće tržište farmaceutskih proizvoda izmaklo kontroli potvrđuje i činjenica da je Svjetska banka sredinom prošle godine zatražila od BiH da usvoji i obezbijedi primjenu pravilnika o načinu formiranja i kontrole cijena lijekova. Za neupućene, iz ove moćne monetarne institucije lani je, krajnje jasno i nedvosmisleno, poručeno da će zdravstveni sistemi u BiH, kojima je već dijagnostikovana ozbiljna i gotovo neizlječiva bolest, prijeko potrebne finansijske injekcije dobiti isključivo pod uslovom da nadležni zasuču rukave i obuzdaju cjenovne turbulencije u farmaceutskom sektoru.

U suprotnom, besparicom zaraženo društvo, čiji građani sve više obolijevaju od ozbiljnih bolesti, neće imati nekog posebnog izbora. Nesrećni ljudi, pritisnuti bijedom i nemaštinom, biće osuđeni isključivo na alternativne metode i duhovne terapije liječenja, što pored današnje medicine, sasvim sigurno, nije dovoljno za ovozemaljski život. Dakle, nek nam je Bog na pomoći.

Na kutijama cigareta nerijetko se može vidjeti upozorenje da konzumiranje duvana izaziva rak, dok je na pojedinim flašama alkoholnih pića jasno naglašeno da je on štetan po zdravlje ljudi. Ozbiljno upozorenje lani je stiglo iz Svjetske banke, a ukoliko njeni zahtjevi ne budu ispunjeni, teško da će nam biti bilo kakve pomoći i lijeka. U ovom trenutku plaćamo bezobrazno skupe farmaceutske proizvode, a kako stvari stoje, vrlo brzo nećemo imati ni za lijeka.

Press