Akcija zauzimanja nekadašnjeg Školskog centra unutrašnjih poslova u sarajevskom naselju Vrace, koji su pripadnici tek formirane Specijalne policije MUP-a RS oslobodili na današnji dan prije 24 godine, predstavljala je udžbenički primjer profesionalizma i junaštva srpskih policajaca, kaže za Press penzionisan policijski general i prvi komandant Specijalne policije MUP-a RS Milenko Karišik.

Otkrivajući za naš list brojne manje poznate detalje jedne od prvih bitaka iz proteklog rata, Karišik, između ostalog, tvrdi da je potpuna laž ono što o tom događaju kao “zvaničnu istoriju” pokušava da nametne bošnjačka strana, a to je da su srpski specijalci 5. aprila 1992. godine u Vracama, navodno, napali nenaoružane đake policijskog školskog centra.

– Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a BiH srpske nacionalnosti su po dogovoru i odluci Kolegijuma MUP-a BiH napustili jedinicu koja je bila stacionirana u bazi Krtelji kod Sarajeva i krenuli u novu bazu, školu unutrašnjih poslova u Vracama. Taj objekat dodijeljen nam je odlukom tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova BiH Alije Delimustafića. Međutim, prilikom ulaska u centar, srpski policajci dočekani su žestokom paljbom iz pješadijskog naoružanja iz pripremljenih utvrđenja u objektima škole, naselja Šanac, ali i iz samog grada, od tzv. zelenih beretki i Patriotske lige. Uzvratili smo na vatrene tačke, ali sam izdao naređenje da ne pucamo u žive ciljeve – kaže Karišik.

Ranije pripremljeno

On tvrdi da je apsolutno netačno da su srpski specijalci, navodno, prvi otvorili vatru te da su im otpor u zgradi školskog centra pružali đaci, od kojih, prema navodima federalnih medija, većina nije imala ni 18 godina.

– Tadašnji direktor centra Husein Balić naredio je policijskom oficiru i starješini kursa za policajce Dževadu Termizu da napravi plan odbrane i lično komanduje snagama za borbu protiv srpskih specijalaca. Prilikom napada na moju jedinicu korišćena su sva raspoloživa sredstva i naoružanje! Đake su koristili kao taoce, jer im taj vikend nisu dozvolili da idu na dopust svojim kućama. Kasnije smo saznali da je sve to bilo mnogo ranije pripremano. Uprkos svemu, prilikom zauzimanja centra pokazali smo vrhunski profesionalizam i humanost, što najbolje potvrđuje to da suprotna strana za vrijeme borbe nije imala nijednog poginulog, dok smo mi izgubili dva specijalca – priča Karišik.

Gnusne laži

Odgovarajući na optužbe bošnjačke strane i federalnih medija da su srpski specijalci tada ubili šesnaestogodišnjeg Samira Mišića, jednog od đaka policijske škole, Karišik tvrdi da je to gnusna laž!

– Sarajevska propaganda sve do danas pokušava da iskonstruiše priču da su naši specijalci tada ubili jednog učenika. Taj dječak je, nažalost, stradao nakon izmještanja đaka iz školskog centra na bezbjedno mjesto. Naknadno sam čuo da je krivac za njegovu pogibiju rikošet, koji je slučajno ispalio jedan od srpskih teritorijalaca. Nakon što smo ušli u školski centar, novinarima smo na licu mjesta pokazali da nikakav zločin nije napravljen i da niko od kursista, učenika policijske srednje škole, njihovih starješina, profesora i rukovodstva školskog centra nije stradao – ističe Karišik.

Poštovati tradiciju

Povodom jučerašnjeg obilježavanja Dana Policije RS i Dana Specijalne brigade MUP-a RS, penzionisani general MUP-a RS Milenko Karišik rekao je da je ponosan na to što je upravo na taj dan, prije 24 godine, zajedno sa brojnim kolegama stao u zaštitu i odbranu srpskog naroda u BiH.

– Želim da svi pripadnici MUP-a RS i Specijalne brigade policije nastave svoj rad na izgradnji i jačanju Republike Srpske, poštujući tradiciju prethodnika – poručio je Karišik.

Press