Intervencije visokih predstavnika dovele su do toga da bezbjednosni sistem u BiH bude razrušen, a da ono što se dešava u BiH predstavlja prijetnju cijelom okruženju, zapadnom Balkanu i kontinentu, upozorio je ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.
Galijašević je na međunarodnoj naučnoj konferenciji “Rezultati ‘zapadne demokratizacije'” u Beogradu ukazao da je Zapad od potpisivanja Dejtonskog sporazuma imao takozvanu skrivenu agendu, koja je objavljena 1997. godine kada je visoki predstavnik Karlos Vestendorp sebe proglasio suverenom nas Ustavom, zakonima i političkim strankama u BiH, a to je potvrđeno konferencijom u Bonu.

“Posljedica toga je ovakav politički sistem danas u BiH i ovakva mreža nevladinih, terorističkih organizacija i njihovih pomagača u pojedinim strankama, koje žele da glume neku opoziciju, a u stvari predstavljaju opoziciju državi”, rekao je Galijašević na konferenciji koju organizuje Fond strateške kulture.

On je u izlaganju “Politički interesa zapadnih sila i metodologija promjene Dejtonskog političkog sistema u BiH od 1996. do 2016.” ocijenio da su stalne intervencije visokih predstavnika u političi sistem države učinili Dejtonski sporazum besmislenim, neefikasnim i poremećenim ustavnim rješenjem.

Prema Galijaševićim riječima, te intervencije dovele su do toga da bezbjednosni sistem u BiH bude razrušen, a da se “ono što se dešava u BiH predstavlja prijetnju cijelom okruženju, Zapadnom Balkanu, kontinentu…”.

“Naše bezbjednosne politike na kraju sprovode kadrovi hrvatskog MUP-a poput Dragana Mektića, osobe koja je minorno obrazovanje stekla u obrazovnom centru MUP-a Hrvatske, gdje se isključivo obučavaju hrvatski policijski kadrovi. Dakle, nije diplomirao na Pravnom fakultetu, ali sve je to posljedica oduzimanja nadležnosti koje su rađene iz kancelarije OHR-a”, rekao je Galijašević.

On je ukazao da Makedonija danas doživljava istu sudbinu i da je i tamo na sceni prozapadna opozicija u vidu Zorana Zaeva, koja ruši elemente državnosti u saradnji sa albanskim terorističkim elementom.

“U BiH imate pojedine političke stranke, kvaziopozicije – PDP-a, SDS-a, koji u saradnji sa islamističkim faktorom u Sarajevu i zapadnim faktorom ruše stabilnost Republike Srpske i njene ustavne temelje”, rekao je Galijašević.

On je ukazao da se “narandžaste revolucije” ne izvode samo na ulicama nego i kroz institucije i da u njima učestvuju “vojnici tih hibridnih ratova” – u političkim strankama ili nevladinim organizacijama, a da su njihovi naredbodavci u zapadnim ambasadama.

Galijašević je istakao da je potrebno vratiti se osnovnim pravilima funkcionisanja države u kojoj su njene institucije i narod suvereni u vođenju i političkih i svakih drugih poslova.

On navodi da danas trpimo posljedice hibridnih ratova u okolnosti kojih MMF onemogućuje s jedne strane fiskalnu stabilizaciju ili budžetsku podršku, prije svega za socijalna davanja.

“S druge strane bezbjednosne agencije koristeći zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranjem terorizma, sa šest tužilaca ruše cijeli bankarski sektor Republike Srpske”, rekao je Galijašević.

Kako je ukazao, pitanje suverenosti je pitanje fiskalne, političke i svake druge suverenosti, za koju se Republika Srpska sada bori.

“Ovo što radi predsjednik /Republike Srpske/ Dodik je potrebna i najvažnija politika za njegov narod i Republiku Srpsku, a vrlo je štetno po njega lično”, ocijenio je Galijašević.

SRNA