Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je danas da će Turska dobiti bezvizni režim, isključivo, nakon ispunjavanja svih uslova.

Turska je tražila da njenim građanima od juna bude dozvoljen ulazak u zemlje šengenske zone Evropske unije bez viza, u zamjenu za prihvatanje migranta iz Evrope.

Međutim, EU insistira da Turska mora da ispuni svih 72 uslova prije nego što dobije bezvizni režim, od kojih skoro polovina još nije ispunjena, prenose svjetske agencije.

Mogerini je rekla da su pregovori Turske za pristupanje Evropskoj uniji “jedini način da se pomogne Turskoj da modernizuje svoju državu” i da “poštuje ljudska prava”.

– Bezvizni režim će biti odobren kada svi kriterijumi budu ispunjeni, što važi za sve zemlje s kojima pregovaramo o slobodnom kretanju građana na ograničen period – rekla je šefica evropske diplomatije.

EU je postigla dogovor sa Turskom da vrati sve nelegalne migrante koji su stigli u Grčku poslije 20. marta, kako bi bile zaustavljene masovne migracije u Evropi.

Dogovor podrazumijeva za uzvrat ubrzano pristupanje Turske u EU.

Tanjug