Najmlađa članica Evropske unije, Hrvatska ima osvjedočenog fašistu u novoj vladi – ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, pred kojim desničari u Poljskoj i Mađarskoj deluju kao mlakonje, ističe se u oštrom tonu teksta američkog portala “Forin polisi” o hrvatskoj krajnjoj desnici.

Pošto ultradesničari nemaju većinsko uporište u društvu, Hasanbegovićev “kulturni rat” priprema teren za budućnost, ocjenjuje ugledni američki magazin.

Forin polisi podsjeća da je 42-godišnji istoričar, Hasanbegović, nekada bio istaknuti član ultradesničarske partije koja je otvoreno propagirala ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata (napustio je stranku, ali se nikada nije odrekao njenih načela).

Za razliku od desničara u Poljskoj i Mađarskoj koji pokušavaju da osakate demokratske institucije u svojim zemljama, hrvatski nacionalisti za sada svoj rat vode unutar kulturne scene.

“Kulturni rat” koji Hasanbegović sprovodi u korist ultradesničara “natopljen je krvavom istorijom Balkana”, koja i danas ima ozbiljne posledice, smatra Forin polisi.

Imenovanje Hasanbegovića za ministra izazvalo je proteste i kritike Srba i Jevreja u Hrvatskoj, a naročito Centra “Simon Vizental”.

Međutim, kao navodi Forin polisi od stupanja na vlast, Hasanbegović nije uradio ništa da otupi svoj radikalizam, uskraćujući finansiranje progresivnim grupama i nezavisnim medijima. Čak je podržao revizionistički film “Jasenovac: Istina” koji negira razmere zločina koje je počila nacistička Nezavisna Država Hrvatska u Drugom svetskom ratu.

U tekstu se naglašava da je marionetska vlast NDH, zavisna od nacističke Njemačke, sistemski ubijala Srbe, Jevreje i Rome, tako okrutno da je i njemački SS prigovarao.

zlatan-hasanbegovic

Prema podacima Memorijalnog muzeja Holokausta Sjedinjenih Država, režim NDH ubio je između 377 i 397 hiljada ljudi. Većina su bili Srbi, a ta cifra uključuje i većinu od 40.000 Jevreja ubijenih na hrvatskoj teritoriji. Više od četvrtine žrtava ubijeno je u Jasenovcu.

Hasanbegović je kao mladić pripadao radikalnim krugovima noseći kapu sa ustaškim grbom, što je dokumentovano fotografijom u jednom nedjeljniku. Za razliku od umjerenih nacionalista koji su polagali pravo na dio Bosne i Hercegovine, Hasanbegović je bio među onim radikalima koji su zahtjevali cijelu njenu teritoriju, kao što je to bilo u doba NDH.

To je opravdavao stavom da su bosanski muslimani zapravo Hrvati islamske vjeroispovjesti. Hasanbegović je musliman, čiji su roditelji došli iz BiH. Ironično, kako se konstuje u tekstu, Hasnbegović je musliman i manjinski član hrvatske vlade, čiji je nacionalni konzervativizam blizak moćnoj Katoličkoj crkvi.

Forin polisi navodi da je poslije perioda umjerene poltike u Hrvatskoj sa početka 21. veka, HDZ oštro zaokrenuo udesno, stavljajući pod svoje okrilje mnoge desničarske partije, uključujući i bivšu Hasanbegovićevu stranku.

Prema tvrdnjama američkog portala, redovi hrvatske ekstremne desnice tako su dobro popunjeni da u svakom trenutku na ulice Zagreba mogu da izvedu 5.000 ljudi, kao što je bio slučaju u januaru ove godine. Neki od njih su uzvikavali “Za dom spremni” što je, navodi Forin polisi, hrvatska verzija pozdrava nemačkih nacista “Zig hajl”.

RTS