Analiza američkog časopisa “Forin afers” uzburkala je region. Autor članka Timoti Les, zarad trajnog mira na Balkanu, zagovara novo prekrajanje granica. On navodi da je eksperiment multetničnosti nakon 20 godina propao. Ako zapadne sile žele trajan mir na Balkanu, kaže, treba da dopuste postepeno stvaranje nacionalnih država.

Za američki časopis “Forin afers” Timoti Les piše da multietničnost nema budućnost na Balkanu, ali jake nacionalne države imaju. Prvi korak je treći, hrvatski entitet u BiH, potom stvaranje Velike Srbije, Velike Hrvatske i Velike Albanije.

“Hrvatski entitet u BiH bi se pripojio Hrvatskoj, Republika Srpska i sjever Kosova Srbiji, dolina Preševa, zapadna Makedonija i veći dio Kosova pripao bi Albaniji. Crna Gora bi izgubila albanske enklave, mogla bi da ostane nezavisna ili da se pripoji Srbiji”, piše Les.

Najveći gubitnici, navodi Les, bili bi Bošnjaci i Makedonci, koji bi morali da se pomire sa gubitkom teritorija. Zauzvrat, Zapad bi u zemlje biše Јugoslavije morao da uloži više novca. Tako bi Balkanom dugoročno vladao mir. Političari i diplomate odbacuju ovakav scenario.

“Najviše volim čitati članke ljudi koji žive daleko i koji nemaju pojma o dešavanjima na ovom prostoru. Šta bih ja volio? Možda bi i bilo nekih elemenata zajedništva. Šta je realno? Znam potpuno da je to nerealno”, kaže Mladen Ivanić predsjedavajući Predsjedništva BiH.

I ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević nema pozitivan stav.

“Nemojte da nam dajete lekcije, savjete. Možda on tako vidi rješavanje problema, ali to rješavanje problema mora uključiti i nas, mora imati našu saglasnost, mora uključiti ljude koji vode ove zemlje“, ističe Vukićević.

U tekstu “Forin afersa” navodi se da su, “dok je Vašington vukao konce, zemlje biše Јugoslavije napredovale, i da je sve palo u vodu kada je Brisel preuzeo glavnu ulogu. Nema napretka ka članstvu u EU, a jača i uticaj Rusije, Kine i Turske”.

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić smatra da zapadne sile žele da kontrolišu sve političke procese na Balkanu.

“Njih najviše boli da ne bi drugi akteri kao što su Rusija i Kina preuzeli vođstvo. Oni hoće da vode glavnu riječ poslije svih razaranja i smrti koje su ovdje proizveli“, kaže Pavić.

Iz Sarajevskog centra za bezbjednosne studije poručuju da članak “Forin afersa” o BiH ne treba shvatati preozbiljno. Denis Hadžović, direktor Centra ističe da, s obzirom na neizvjesnost koja vlada nakon Bregzita i pojave Trampa, u zapadnim zemaljama postoji mnogo više razloga za zabrinutnost nego što mi imamo ovdje.

Autor članka Timoti Les, bivši britanski diplomata, sada je direktor Nove Evrope, agencije koja savjetuje inostrani javni i privatni sektor o prilikama u Istočnoj Evropi.

Britanska ambasada u BiH odbacila je navode iz članka, uz opasku da neće biti crtanja novih granica na Balkanu. “Forin afers” uglavnom služi kao glasilo američkog Savjeta za inostrane poslove, koji ima više od dvije hiljade članova iz najelitnijh društvenih krugova u Sjedinjenim Državama.

RTRS