Srpski intelektualci u Hrvatskoj tražiće od predsjednice te države Kolinde Grabar Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da obuzdaju antisrpsku i ustašku histeriju koju, kako ističu, otvoreno šire pojedini ministri u hrvatskoj vladi!

Nazivajući skandaloznom samu činjenicu da je aktuelni hrvatski ministar kulture, Zlatko Hasanbegović, deklarisani poštovalac lika i djela ustaškog zlikovca Ante Pavelića, penzionisani profesor Univerziteta u Zagrebu Svetozar Livada za Press otkriva da će on, zajedno s nekolicinom preostalih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, već danas poslati pismeni zahtjev predsjednici i premijeru te zemlje da Hasanbegović bude smijenjen!

– U Hrvatskoj na sceni imate klasičan klerofašizam, koji mržnju prema Srbima crpi iz najmračnijih ideologija nastalih za vrijeme Drugog svjetskog rata! Ako danas, u 21. vijeku, u zemlji koja je članica EU dobijete vladu u kojoj sjede ministri koji se dive Paveliću, NDH i podržavaju zločince iz muslimanske SS Handžar divizije, valjda vam je jasno u kakvoj atmosferi straha živi ovo malo Srba koliko ih je ostalo u Hrvatskoj. Od čelnih ljudi ove zemlje tražićemo da nešto preduzmu kako bi ovaj užas prestao ili, u protivnom, moraćemo da alarmiramo šire međunarodne krugove – poručuje Livada.

Nečasna biografija

Inače, o skandaloznom imenovanju na mjesto ministra kulture Hrvatske osobe s više nego problematičnom biografijom i deklarisanog protivnika antifašizma, prethodnih dana opširno su bavili i pojedini hrvatski mediji. Tako je, između ostalog, objavljeno da je Hasanbegović prije dvadesetak godina bio član Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, terorističke organizacije koju je odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata u emigraciji osnovao Ante Pavelić, kao i da je novi hrvatski ministar kulture bio šef “mladeži” otvoreno proustaške Hrvatske čiste stranke prava.

Hasanbegović je, prenose mediji iz Zagreba, i dalje aktivni član tzv. Počasnog blajburškog voda, a prije nekoliko godina javno se zalagao za rehabilitaciju Huseina Đoze, imama zloglasne SS Handžar divizije i jednog od najbližih saradnika nacističkog zločinca Hajnriha Himlera.

Crnojin registar

Predsjednik Saveza Srba iz regiona, Miodrag Linta, smatra da bujanje ksenofobnih i profašističkih ideologija u Hrvatskoj, koje se najbolje ogledaju u izjavama i stavovima pojedinih visokih državnih funkcionera te zemlje, predstavlja logičan nastavak politike koju hrvatski establišment “gura” već skoro pune tri godine, odnosno od pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

– Čim je postala članica EU ova “moderna” Hrvatska je pokazala svoje pravo lice. Zabrana ćirilice i razbijanje dvojezičnih tabli su slika i prilika “evropske” Hrvatske, države koja je nastala ubistvima i protjerivanjem svojih srpskih državljana. Imenovanje proustaških ministara u vladu predstavlja samo logičan nastavak takve politike. Osim Hasanbegovića, u vladi Tihomira Oreškovića donedavno se nalazio i Mijo Crnoja, ministar njihovih branilaca, koji je takođe otvoreno veličao Antu Pavelića, NDH i zalagao se za otvaranje nekakvog “državnog registra izdajnika”, u kojem bi bili popisani Srbi, ali i Hrvati koji se protive ustaškom bezumlju – kaže Linta.

Zurof: To je odvratno!

Izjave ministra kulture Hrvatske u kojima se relativizuju ustaški zločini i opravdavaju koljači iz SS Handžar divizije privukle su pažnju i Efraima Zurofa, direktora Centra “Simon Vizental” u Jerusalimu. Najavljujući zvaničan protest Hrvatskoj zbog izbora Zlatka Hasanbegovića za ministra, Zurof se zapitao kako je moguće da čovjek s takvim stavovima bude ministar u zemlji koja je članica EU.

– Sljedeće što će reći jeste da je Ante Pavelić takođe bio žrtva političkih i istorijskih okolnosti. To je odvratno – rekao je Zurof.

Press