Državljaninu Slovenije Roku Žavbiju (26), osumnjičenom za terorizam i regrutovanje boraca za IS u Italiji, određen je jednomjesečni pritvor u Sloveniji, potvrdila je slovenska policija a prema navodima medija sarađivao je sa Bilalom Bosnićem, jednim od lidera selafijskog pokreta u BiH, protiv koga se vodi sudski postupak u BiH.

Žavbijev advokat Lara Mikuž na odluku o pritvoru se žalila, a najavila je da se njen branjenik protivi izručenju Italiji koja zahtijeva da talijanskim sudskim organima bude predan što prije

Ovaj medicinski tehničar iz Kamnika kod Ljubljane uhapšen u Italiji u saradnji talijanske i slovenske policije.

Prema navodima policije, u Sloveniji se ne odvija nijedan istražni postupak u kojemu bi Žavbi bio pod sumnjom za terorističke djelatnosti pa je njegovo moguće izručenje Italiji u isključivoj nadležnosti suda u Ljubljani.

Prije nekoliko godina prešao na islam

Prema italijanskim izvorima, Žavbi koji je prije nekoliko godina prešao na islam, povremeno je dolazio u Italiju, gdje je pomagao u radikalizaciji potencijalnih regurta za džihadističke jedinice u Siriji, što on sam negira.

On je 2014. godine bio u Siriji, što je bilo i predmetom istrage u Sloveniji nakon promjene zakonskih odredbi koje se odnose na status državljana koji učestvuje u konfliktima u inostranstvu, ali nije bio uhapšen ni procesiran. Tvrdio je kako je u Siriji djelovao kao bolničar i da je nosio oružje samo radi vlastite obrane.

Žavbi se dovodi u vezu s još nekoliko mladih Slovenaca koji su zadnjih godina konvertirali na islam i boravili u Siriji, a jedan od njih je navodno prije dvije godine borbama i poginuo. Kako prenose mediji, riječ je o grupi koja je svojevremeno bila u vezi s bosanskohercegovačkim radikalnim imamom Bilalom Bosnićem protiv koga se vodi postupak pred sudom, a svojevremeno su učestvovali na njegovim predavanjima u Sloveniji i BiH.

Index.hr