Lideri svih srpskih stranaka u Srebrenici danas su potvrdili punu podršku zajedničkom kandidatu za načelnika ove opštine Mladenu Grujičiću, čijim izborom se, kako su ocijenili, želi prekinuti sedamnaestogodišnja dominacija bošnjačke manjine nad srpskom većinom i diskriminacija srpskog naroda u ovom mjestu.

Grujičić je danas organizovao prvi sastanak sa predstavnicima stranaka koje su ga predložile za načelnika opštine na kojem je razgovarano o međustranačkom dogovoru kojim bi bili definisani uslovi i obaveze svih subjekata u predizbornoj kampanji. Bilo je riječi i o formiranju izbornog štaba, finansiranju kampanje, medijskim nastupima i motivisanju birača da u što većem broju izađu na oktobarske lokalne izbore.

– Raduje me obećavajuća prijateljska atmosfera i iskrena želja svih učesnika sastanka da pobijedimo na izborima i da se prekine diskriminacija srpskog naroda u ovoj opštini – rekao je Grujičić.

On kaže da je dogovoren način saradnje i djelovanja, što će biti definisano sporazumom svih subjekata koji pružaju podršku zajedničkom srpskom kandidatu za načelnika opštine.

Osim opštinskih odbora srpskih stranaka očekuje se podrška i udruženja proisteklih iz rata i Srpske pravoslavne crkve čime se žele objediniti sve srpske snage u motivisanju srpskog biračkog tijela da izabere svog kandidata za načelnika.

Grujičić je ukazao da su bošnjačke partije, koje su na predstojećim i prošlim izborima predložile jednog kandidata, iznenađene što su to učinile i srpske stranke, pa je pokrenuta lavina napada i provokacija preko društvenih mreža da bi ga pokušali zaplašiti, omalovažiti i diskreditovati i prije nego što je podnio zvaničnu kandidaturu za načelnika opštine. Kaže da je svjestan na kakve će pritiske i provokacije nailaziti u predizbornoj kampanji, ali da nema namjeru da bilo koga omalovažava i služi se primitivizmom.

Grujičić ističe da će nastojati da svoj program predstavi što većem broju birača i da ukaže na nepravdu koja je pri raspodjeli budžetskih sredstava za infrastrukturne i druge projekte nanošena srpskom stanovništvu, jer su putevi i srpska sela ostali neobnovljeni.

– Želimo prekinuti apsolutističku bošnjačku vlast i srpsku diskriminaciju u Srebrenici i na demokratski način pobijediti na izborima da bi poboljšali položaj srpskog naroda, ali i svih građana i da se Srebrenica ne pominje samo u negativnom kontekstu, jednostranim predstavljanjem stradanja u posljednjem ratu – rekao je Grujičić.

On je naglasio da svijet mora da čuje drugu stranu i istinu da su ovdje masovno stradali i Srbi, među kojima je i njegov otac.

Na sastanku je dogovoreno da se potpisnici sporazuma obavežu da pruže bezrezervnu podršku zajedničkoj kampanji za izbor Grujičića za načelnika opštine i osude bilo kakav pokušaj eventualnog razbijanja srpskog jedinstva u ovoj opštini. Učesnici sastanka su pozvali manje stranke iz srpskog korpusa da formiraju predizbornu koaliciju da bi se izbjeglo rasipanje glasova i eventualno gubljenje srpskih odborničkih mjesta u opštinskom parlamentu zbog neispunjavanja izbornog cenzusa.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović rekao je da je neophodno da se promijeni vlast u Srebrenici zbog propusta i pristrasnosti u radu dosadašnjeg načelnika, što je dovelo do iseljavanja velikog broja Srba, ali i Bošnjaka iz ove opštine zbog besperspektivnosti do čega je dovela sedamnaestogodišnja vladavina SDA i njenih partnera.

Pavlović kaže da, prema trenutnim podacima, biračko tijelo u Srebrenici čini oko 12.900 birača od kojih je nešto više od 7.000 Srba i oko 5.500 Bošnjaka, te da bi na izborima objektivno trebalo da pobjedi srpski kandidat za načelnika ukoliko bude dobar odziv birača i ne bude došlo do izbornog inžinjeringa i prevara, te nekontrolisanog broja glasova u odsustvu.

Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović rekao je da treba ozbiljno i odgovorno pripremiti i voditi predizbornu kampanju da bi se konačno prekinula vladavina manjine nad većinom, jer će u suprotnom Srbi nestati u ovoj opštini.

Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Vojin Pavlović rekao je da podrškom Grujičiću treba prekinuti diskriminaciju srpskog naroda i zaustaviti jednostrano predstavljanje i priču o ratnim stradanjima samo jednog, bošnjačkog naroda kada se zna da su stravični zločini ovdje počinjeni i nad srpskim narodom.

On kaže da je stradalo mnogo više srpskih nego muslimanskih civila što potvrđuje da je bošnjačka strana u ratu svim sredstvima nastojala da izvrši potpuno etničko čišćenje i da zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima.

– Treba da se čuje glas i o srpskim stradanjima u Srebrenici i to je ono što najviše plaši i zabrinjava bošnjačku vlast, jer Grujičić, kao dijete Srbina poginulog na kućnom pragu, o tome može otvoreno da govori – poručio je Pavlović.

SRNA