Koalicija “Zajedno za Srebrenicu”, koja okuplja srpske stranke čiji je zajednički kandidat za načelnika opštine na izborima bio Mladen Grujičić, ističe da predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović neistinitim izjavama i pozivom na poništavanje izbora u Srebrenici pokazuje svoju mržnju prema Srbima i podiže tenzije u ovoj sredini.

“Potrebno je da Centralna izborna komisija reaguje na te dezinformacije i obmane i sankcioniše one koji ih plasiraju”, poručju iz ove koalicije.

Iz koalicije “Zajedno za Srebrenicu” saopšteno je da nije tačan podatak koji je danas iznio Izetbegović da Grujičić ima 1.000 glasova više od svih srpskih stranaka za Skupštinu ove opštine.

“Neshvatljivo je da član Predsjedništva plasira takve laži, koje svako može provjeriti uvidom u rezultate koje svakodnevno objavljuje CIK BiH i koji pokazuje da je to izmišljotina, odnosno da na taj način Izetbegović upućuje očajničke vapaje i pokušava da obmane javnost da bi skinuo odgovornost sa sebe za slab izborni rezultat svoje stranke u Srebrenici i poraz bošnjačkog kandidatata za načelnika opštine Ćamila Durakovića”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje da podaci CIK-a najbolje demantuju neprimjerene i bezobzirne Izetbegovićeve insinuacije i da je neshvatljivo i neprihvatljivo da osoba koja obavlja tako visoku dužnost dopušta sebi da govori takve neistine i da to, ustvari, najviše govori o njegovom karakteru.

Iz koalicije navode da prema podacima CIK-a, Duraković ima nešto više glasova od svih bošnjačkih stranaka, dok Grujičić sa 4.596 glasova ima 34 glasa manje od svih srpskih partija, iako je manje nevažećih listića bilo na glasanju za načelnika opštine nego za opštinski parlament.

“Takođe, određeni broj Bošnjaka iz nekih razloga nije želio da glasa za Durakovića i svoje glasove su dali Grujičiću”, navodi se u saopštenju.

Iz koalicije ističu da Izetbegović svojim izmišljotinama i šovinističkim izjavama pokazuje svoju mržnju prema Srbima i pokušava na sve načine da dovede u pitanje regularnost izbora u Srebrenici.

Na taj način, kako navode, Izetbegović želi da pridobije međunarodnu zajednicu da napravi pritisak na CIK da se ponište izbori u Srebrenici da bi se omogućilo njegovim sljedbenicima da raznim manipulacijama, siledžijstvom i prijetnjama, kakve su vršene na biralištima u Federaciji BiH gdje se u odsustvu glasalo za Srebrenicu, režiraju povoljniji izborni rezultati za kandidate SDA u Skupštinu opštine i Durakovića kao bošnjačkog kandidata za načelnika opštine.

Da su izbori u ovoj opštini protekli demokratski i u skladu sa pravilima potvrđuje podatak da Opštinskoj izbornoj komisiji nije upućena nijedna žalba na izborni proces ili neku neregularnost.

Izvor: SRNA