U Sudu BiH nastavljeno je Naseru Oriću Srebrenice i Sabahudinu Muhiću bivšem pripadniku Armije BiH koje Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene na području ove opštine u julu 1992. godine.

Danas je kao svjedok optužbe saslušana Јelica Ilić, supruga Slobodana Ilića, koji je jedan od svirepo ubijenih Srba  u Zalazju 12. jula 1992. godine, a za što ova pravosudna insitucija tereti Orića.

Danas je trenbalo da svjedoči i Taib Delimustafić ali je Tužilaštvo obavijestilo Sud da su odustali od tog svjedoka.

Ilić je danas u Sudu ispričala da je posljedni put supruga vidjela sredinom juna 1992. godine u Bratuncu kada joj je rekao da ide na Zalazje. Njen suprug je inače bio sudija u Osnovnom sudu u Srebrenici, a radio jedno vrijeme i u Bratuncu.

Ova svjedokinja danas je ispričala i da je sa djecom nakon početka sukoba u Srebrenici otišla u Srbiju, te da je 12. jula 1992. godine obaviještena da se u Zalazju desio pokolj i da mora doći u Bratunac.

– Kada sam došla pred Dom zdravlja u Bratunac mog supruga nije bilo. Kružile su neke priče da je on odveden u Srebrenicu ali nisam saznala šta se s njim desilo. Kasnije kada je vršena ekshumacija našli su ga na deponiji smeća, rekla je Јelica Ilić.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. maj kada bi trebala biti saslušanja tri nova svjedoka.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na ročištu održanom 19. aprila, svjedok Tužilaštva BiH Branislav Stanojević rekao je da je čuo da neko u selu Zalazje 1992. godine putem megafona komanduje: “Hvatajte ih žive, eto ih vama u ruke!”, te da je tada posljednji put vidio Ivana Cvjetinovića, Slobodana Ilića i svog djeda Miladina Stanojevića.

Svjedočeći o dešavanjima u selu Zalazje 12. jula 1992. godine, Stanojević je pred Sudom BiH potvrdio da su u selo, u kojem je do tada bilo mirno, oko 9.30 časova pale tri granate ispred kuće gdje se nalazio sa svojim djedom Miladinom, te da je počela paljba muslimanskih snaga sa svih strana.

Stanojević je naveo da je bio prisiljen da se sakrije u obližnu kuću Dragana Rakića, gdje je zatekao Gavru Pajića i njegovog bratanca Slavka, Negu Grujića, Tomu Јeremića, Boška Milovanovića i Acu Gordića, da je iz susjedne kuće Desimira Brkića čuo kako se njegov djed Miladin, Slobodan Ilić i Ivan Cvjetinović dogovaraju kako da se izvuku, te da ih je vidio kako odatle idu prema Ažičkom potoku.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

RTRS