Favorit za austrijskog predsednika izazvao buru u Sarajevu. Incko: Ovo je dobrodošlo u Banjaluci, ne i u Sarajevu

KANDIDAT sa najviše izgleda za uspeh na predstojećim (22. maj) izborima za predsednika Austrije Norbert Hofer, izazvao je pravu političku buru svojim izjavama o stanju u BiH i podrškom nezavisnosti Srpske!

– Sa ovakvom politikom Hofner će i dalje biti dobrodošao u Banjaluku, ali ne i u glavnom gradu BiH, u Sarajevu – izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je oštro kritikovao svog sunarodnika, trećeg predsednika Parlamenta Austrije i kandidata Slobodarske partije za predsednika ove zemlje.

Incko je u razgovoru za bečki list “Standard” ocenio da Hoferovi istupi o stanju u BiH i njegova podrška predsedniku RS Miloradu Dodiku – ruše državu BiH.

Hofer, ubedljivi pobednik nedavno održanog prvog kruga predsedničkih izbora, tokom poslednjeg susreta sa predsednikom RS Miloradom Dodikom u Beču, između ostalog, poručio je da “100 odsto” podržava napore Srpske u smislu samoopredeljenja u budućnosti.

– Nešto što ne pripada istom, ne može da raste zajedno – kazao je Hofer.

Zatražio je i od svog zemljaka, visokog predstavnika Incka, da vodi objektivniju politiku u BiH.

S druge strane, Incko odgovara da bi ono što Hofer promoviše uništilo državu BiH.

– To je potpuno neodgovorno i neprihvatljivo. Nepromišljeni povici spolja koji se tiču referenduma u BiH idu u potpuno pogrešnom pravcu i graniče se sa lakoumnošću – kazao je Incko.

On tvrdi da bi “jednostrana podrška samo jednoj grupi naroda uništila pažljivo izgrađenu ravnotežu i mogla bi dovesti do daljih napetosti”.

– Austrija je dobrodošao partner i najveći investitor na Balkanu upravo zbog svoje uravnotežene spoljne politike. Jednostrani potezi mogu naškoditi našem ugledu – zaključio je Incko.

Nakon susreta Dodika i Hofera, kandidat za austrijskog predsednika, na pitanje novinara da li podržava RS u najavljenom referendumu o pravosuđu, rekao je: “Mi podržavamo RS u svim aktivnostima”.

Novosti.rs