Narodna skupština Republike Srpske je sa 66 glasova “ZA” usvojila Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj.

Ovaj zakon Vlada Srpske uputila je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine.

Zakonom, koji ima sedam članova, uređuje se način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine za teritoriju Republike Srpske. Cilj donošenja navedenog zakona jeste objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Srpske.

Program obrade podataka trebalo bi da donese Republički zavod za statistiku u roku od 30 dana, a rezultati popisa trebalo bi da budu objavljeni u roku od šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu. Podsjetimo, Agencija za statistiku BiH je bez saglasnosti Srpske objavila rezultate popisa stanovništva, koje je Parlament Srpske proglasio neprihvatljivim.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić očekuje da će Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj dobiti dvotrećinsku podršku u Skupštini.

“Predloženi zakon u parlamentu Srpske mi ne donosimo preglasavanjem, ovaj zakon je posljedica preglasavanja u Agenciji za statistiku BiH”, istakao je Stevandić i poručio onima koji su pokušali da ponize i preglasaju Republiku Srpsku u Sarajevu, da se to neće dozvoliti.

Direktor Zavoda za statistiku RS, Radmila Čičković, rekla je na sjednici da je neophnodno da Srpska što prije objavi pouzdane i zakonite podatke o popisu koji je sproveden 2013. godine. Kako je istakla, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je usvojio i objavio rezultate popisa suprotno zakonu, zbog čega su institucije RS reagovale s ciljem donošenja ovog zakona.

Ona je upozorila da bi prihvatanje nezakonitih popisnih rezultata bilo demografski, politički i socijalno štetno za RS.

Zastupnici koalicije Domovina napustili sjednicu

Predstavnici koalicije Domovina napustili su današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS. Poslanici koalicije su rekli da su skupštinsko zasjedanje napustili zbog izjava koje su iznesene od strane srpskih predstavnika. Na pres konferenciji povodom izlaska iz skupštinske sale predstavnici Domovine su rekli da je današnja sjednica “pokušaj uvođenja neustavnih paralelizama i nastavak etničkog čišćenja, te da zbog toga neće učestvovati u njenom radu”.

RTRS