Jutros je u Gradišci, poslije kratke i teške bolesti, u 78. godini preminuo Velimir Sombolac, nekadašnji fudbaler BSK-a, Borca, Partizana, Rijeke i Orjenta, reprezentativac Jugoslavije, osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine.

Obavljao je veliki broj odgovornih funkcija u fudbalu i sportu, bio je selektor reprezentacije Republike Srpske i koordinator omladinskih selekcija FSRS, jedno vrijeme i pomoćnik ministra sporta Republike Srpske.

Prije godinu ipo iz ruku predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske i sugrađanina Mile Kovačevića primio je Nagradu za životno djelo „Doktor Milan Jelić“ na manifestaciji „Dan fudbala“ koju organizuju zajedno Savez i dnevni list Sportski Žurnal.

Rođen 27. februara 1939. u Donjoj Ljubiji kod Prijedora gdje mu je otac bio na službi. Na sajtu posvećenom reprezentaciji Srbije za Velimira Sombolca u biografiji piše:

„Po ugledu na starijeg brata krenuo fudbalskim putevima. Počeo u banjalučkom BSK-u, a sa 17 godina prešao u Borac zajedno sa trenerom Acom Mastalom. On je te godine preuzeo prvi tim Borca i sa sobom iz BSK-a poveo gotovo celu juniorsku ekipu. Nakon dve godine u banjalučkom Borcu (1957-59) odlazi u beogradski Partizan.

Još dok je nastupao za Borac dobio poziv za nastup u mladoj jugoslovenskoj reprezentaciji. U Nišu smo igrali sa Madjarima a bile su planirane sedmodnevne pripreme. Njegovi kvaliteti primećeni su od strane fudbalera Partizana koji su takodje bili na pripremama. Na njihovu preporuku u Niš su došli vodeći ljudi Partizana i na kraju su odlučili da ga dovedu u Partizan iako je po sopstvenom priznanju navijač crveno-belih.

Za beogradske “crno-bele” nastupao do 1965. godine i odigrao oko 260 utakmica. U tih pet godina Partizan je 4 puta bio prvak Jugoslavije. Tadašnju generaciju činili su izmedju ostalih Šoškić, Galić, Jusufi…

Dobre igre u Partizanu primećene su i od strane selektora pa je odigrao i 5 mečeva za A reprezentaciju. Takodje je 10 puta oblačio dres mlade reprezentacije a 5 puta bio član B selekcije Jugoslavije. 1960 godine učestvovao na Olimpijskim igrama u Rimu kada je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju.

Nakon Partizana prelazi u ljubljansku Olimpiju (1965-70) za koju je odigrao preko 120 utakmica. Bio je to veoma uspešan period ljubljanskih Zmajčeka. Olimpija je stvarala klub dovodeći pretežno igrače iz Srbije i Bosne. Tih godina u ekipi su igrali: Arslanagić, Kapidžić, Smajlović, Šoškić a trener je bio Branko Elzner. U Ljubljani je odslužio i vojni rok.

Nakon Olimpije jednu sezonu proveo u riječkom Orijentu. Posle toga pošto nije otišao u inostranstvo odlučio da se vrati u Banjaluku i Borac. 1973. godine počinje trenersku karijeru u Slogi iz Gornjih Podgradaca. U Slogi se zadržao jednu godinu a onda ponovo došao u Borac i bio pomoćnik šefu stručnog štaba Borisu Maroviću.

  1. godine otišao u Kozaru iz Bosanske Gradiške gde je samostalno tri godine vodio ovu ekipu u Republičkoj ligi Bosne i Hercegovine.“

Živio je i radio u Gradišci. Komemoracija povodom smrti Velimira Velje Sombolca biće održana u Gradišci u utorak, 24. maja, a sahrana u 14 časova na Gradskom groblju Brestovčina.