Uskoro počinje izgradnja velikog povratničkog naselja “Sunčana dolina” u blizini Zvečana. Marko Đurić: Projekat pruža realnu šansu svima koji žele da se vrate u južnu pokrajinu.

Velelepno povratničko naselje “Sunčana dolina”, ili kako ga već zovu – prvi srpski kibuc na Kosovu i Metohiji – uskoro će nići podno drevnog grada Zvečana. U toku je priprema terena, kako bi za nekoliko sedmica, zajedničkim snagama Kancelarije za KiM, Eparhije raško-prizrenske i opštine Zvečan otpočela izgradnja između 225 i 300 tipskih kuća, površine od 60 do 100 kvadratnih metara.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju objašnjavaju da će u naselje biti i javnih objekata, među kojima su crkva i tržni centar, u kojem će biti zaposlen deo žitelja. Svakoj porodici koja odluči da se na Kosovo i Metohiju vrati na ovaj način biće garantovano jedno održivo radno mesto, a time i egzistencija, kažu u ovoj vladinoj kancelariji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je osmislio i inicirao projekat, objašnjava da “Sunčana dolina” nije pokušaj demografskog inženjeringa, jer ishod treba da bude korak ka vraćanju na pređašnje stanje, pružanjem realne šanse svima koji žele da se vrate u južnu srpsku pokrajinu, iz koje su otejrani nasiljem, da to i učine. To je, prema njegovim riječima, odgovor na nastojanja da se interno raseljeni sa Kosova i Metohije obeshrabre i trajno zadrže u mjestima privremenog boravka, prije svega u centralnoj Srbiji, čime bi se takoreći ozakonila nepravda koja im je učinjena i trajno zacementirale posljedice etničkog čišćenja.

– Borba za Kosovo i Metohiju, neprestano to ističem, ne može da bude uspješna ako u njoj učestvuje samo politička elita. To mora biti napor čitavog naroda, ukoliko zaista želimo da se izborimo za srpsku stvar na Kosmetu. Najistureniji u toj borbi su, svakako, Srbi sa Kosova i Metohije, i zato je nužno da im pomognemo i ekonomski i politički i na svaki drugi način – rekao je Đurić.

Političari u pokrajini smatraju da će “Sunčana dolina” otvoriti potpuno novu stranicu u borbi za opstanak našeg naroda na ovim prostorima i biti model za stvaranje još nekih povratničkih naselja, možda čak i južno od Ibra.

U opštini Zvečan anketirani građani sa nestrpljenjem očekuju nove komšije, smatrajući da će ovo naselje doprineti ukupnoj snazi srpske zajednice na severu pokrajine.

SREDSTVA UGLAVNOM OBEZBEĐENA

Garant da ovo neće biti samo još jedna inicijativa koja se bespovratno zagubila na pola puta od zamisli do realizacije potvrđuje i činjenica da su se u projekat uključili lokalna vlast u Zvečanu i Eparhija raško-prizrenska prepoznajući “Sunčanu dolinu” kao strateški važan nacionalni projekat. U ovom trenutku nije bilo moguće doći do detalja o cijeni projekta, ali, kako saznajemo, sredstva su uglavnom obezbeđena. Radi se, kako nam je rečeno, o iznosu koji je beznačajan u poređenju sa strateškim značajem povratka oko 1.500 ljudi rešenih da trajno ostanu na Kosovu i Metohiji.

RTRS