Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da je današnji protest u Prijedoru, koji je najavio Savez za promjene, političkog karaktera i da ne doprinosi stabilnosti u ovom gradu, te pozvao građane da ne nasjedaju na takvu rušilačku politiku na ulici.

Pavić je istakao da opozicija na taj način ispunjava svoj politički cilj, a da su žrtve radnici “Mitala” i građani Prijedora.

“Boračka organizacija i penzioneri nisu ni blizu takvih razmišljanja kao što razmišljaju organizatori protesta. Mislim da će se to vratiti kao bumerang organizatorima”, rekao je Pavić.

On je ocijenio da ljudi vide da je riječ o jednoj vrsti prevare, te izrazio nadu da sigurno neće izaći da podrže protest.

“Razumio bih protest koji hoće nešto da gradi, a ne koristiti nešto što stvara razdor u gradu”, rekao je Pavić i napomenuo da opozicija, kada je bila u prilici, nije ništa napravila u Prijedoru, a sada hoće da omalovažava ono što je napravljeno.

Navodeći da je riječ o rušilačkoj politici, Pavić je podsjetio na situaciju u Makedoniji, Libiji, Siriji, Iraku.

“Јedino ih mogu razumjeti ako hoće da u Srpskoj bude isti scenario kao i u tim zemljama, u kojima su od stabilnih zemalja i bogatih građana napravljeni siromašni ljudi, gdje je puno mrtvih, osakaćenih”, dodao je Pavić.

Pavić je pozvao građane da ostanu kod kuće i normalno rade poslove.

“Ko misli voditi politiku i politizovati narod, neka to radi na drugom mjestu”, poručio je Pavić i ponovio da misli da građani neće nasjesti na takve priče i na takav način rješavanja problema u Prijedoru.

Govoreći o plakatima koji su se juče pojavili u Prijedoru, potpisani od “patriota”, Pavić je za RTRS rekao da nije poznata organizacija koja je potpisala plakate, da takvi organizatori nemaju ni “P” od patriota, jer patriote ne prave razdor u svom gradu.

Komentarišući poziv opozicije upućen njemu da ne dozvoli prodaju Rudnika “Ljubija”, Pavić je rekao da namjere opozicije nisu poštene, da nemaju veze sa “Mitalom”, nego sa sitnim političkim interesima.

“Znam šta radim i u čijem interesu, tako da njihove pozive ne mogu prihvatiti”, dodao je Pavić.

On je naveo da je razgovarao sa predstavnicima sindikata, da će biti organizovan još jedan sastanak prije sjednice Narodne skupštine Srpske, da oni razumno gledaju na situaciju i da im je interes samo da nastave raditi, što je i interes grada.

Pavić je rekao da će razgovarati i sa poslodavcem, te da misli da će biti i razgovora “Mitala” sa Vladom prije sjednice republičkog parlamenta.

“Ti razgovori, kao i razgovor sa ministrom industrije, energetike i rudarstva opredijeliće kako će DNS glasati”, rekao je Pavić.

Savez za promjene najavio je da će danas u Prijedoru organizovati mirne proteste zbog najave vlasti o prodaji državnog dijela kapitala u RŽR “Ljubija”.

SRNA