Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da dugi niz godina i novinari i političari prenebregavaju činjenicu da u Prijedoru postoje dva preduzeća koja upravljaju ovdašnjim rudnicima – dva potpuno odvojena subjekta sa različitim upravljačkim i vlasničkim strukturama.
“Ja novinarima ne zamjerim, ali ni političari ne razumiju da su Rudnici željezne rude /RŽR/ ‘LJubija’ Prijedor i ‘Arselor Mital Prijedor’ dvije različite firme sa potupuno različitim upravnim organima”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da neki političari iz nepoznavanja situacije miješaju nadležnosti dviju kompanija i predstavnike državnog kapitala u RŽR-u okrivljuju za dešavanja u “Arselor Mitalu Prijedor”.

“Mene su, na primjer, optužili da sam bio predstavnik državnog kapitala u vrijeme transfernih cijena, a kad im se da na uvid dokaz da to nije tako, onda prelaze preko toga i idu iz laži u laž da bi dobili političke poene”, naglasio je Pavić.

On je dodao da će vladajuća koalicija u Republici Srpskoj voditi računa o svim firmama u Prijedor i da niko neće biti nezadovoljan odlukama koje donese.

Organizovana proizvodnja željezne rude u Prijedoru počela je 1916. godine kada je Austrougarska koristila ovdašnju sirovinu za svoju vojnu industriju.

RŽR “LJubija” početkom devedesetih godine zapošljavao je gotovo 6.000 ljudi, a u ratu i nakon rata je nekadašnji privredni gigant uništen.

Godine 2004. RŽR “LJubija”, kao preduzeće sa većinskim državnim kapitalom, osniva novu firmu sa tadašnjim LNM-om, a današnjim “Arselor Mitalom”.

Joint venture partnerska kompanija “Arselor Mital Prijedor” u vlasničkoj sturkturi ima 49 odsto kapitala RŽR-a, a 51 odsto “Arselor Mitala”.

RŽR “LJubija” danas zapošljava dvadesetak radnika i bavi se djelatnostima poput proizvodnje šampinjona i proizvodnje biomase za toplotnu energiju, dok “Arselor Mital Prijedor” proizvodi željeznu rudu na rudištima u Omarskoj, zapošljava 850 radnika i kopa kamen na kamenolomu Drenovača.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prodaji svojih akcija u RŽR-u “LJubija” što bi značilo promjenu vlasništva u do sada državnom preduzeću, kao i promjenu partnera u “Arselor Mitalu Prijedor”, u kojem bi, međutim, ostalo isto vlasništvo i isti upravljački kapacitet većinskog vlasnika – kompanije “Arselor Mital”.

Procjenjuje se da u Omarskoj, kapacitetom koji je dostigao “Arselor Mital Prijedor”, rudišta će biti iscrpljena do 2023. godine, dok za rudišta u LJubiji i Tomašici, koja se ne eksploatišu godinama, postoje samo procjene da bi im životni vijek bio dvadesetak godina.

SRNA