Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da SNSD ostaje pri stavu da referednum o Danu Republike Srpske bude održan kada i lokalni izbori, 2. oktobra.

– Јedan od najvažnijih razloga za to je faktor vremena, budući da dva mjeseca nakon izbora proslavljamo Dan Republike, pa je neophodno sprovesti procedure da bi se to formalizovalo – izjavio je Dodik u Dubokovcu kod Broda.

Dodik smatra da bi bilo korisno da referendum o Danu Republike bude održan kada i lokalni izbori.

– Mislim da bi to bilo korisno, jer već imamo biračke spiskove, organizaciju i biračke odbore, koji bi dobili samo još jedan zadatak – rekao je Dodik i dodao da bi se građani na taj dan još izjasnili i na pitanje “Da li ste za to da se 9. januar slavi kao Dan Republike?”.

Predsjednik Srpske ističe da očekuje da će građani plebiscitarno odgovoriti sa “da” na to pitanje, čime će “biti riješene sve dileme za sva vremena”.

– Za ovo pitanje imam podršku svih onih koji su racionalni i koji žele dobro za Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

OSTATI NA POZICIЈAMA KOЈE ЈE KREIRALA SNSD

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatra da Srpska ne bi mogla da sačuva svoje nadležnosti i vrijednost bilo kakvom kalkulantskom politikom i da mora ostati na pozicijama koje je kreirala SNSD.

Naglasio je da je SNSD kapitalizovao sve ključne vrijednosti ovog društva i sprovodio ih tako da je mnogima jasno da su odbrana i jačanje Republike Srpske neprikosnoveni i da je to cilj svih aktivnosti ove političke partije.

– Nastojanje SNSD-a je da jasno kaže da je za podršku Dejtonskom sporazumu, a ne onome što je kreirao visoki predstavnik koji je kršio Dejton. Nismo spremni da odstupimo od naših interesa i da nas stalno nešto kažnjavaju, jer misle da ovdje mogu da dobiju sve. Republika Srpska je po tome postala prepoznatljiva u regionu – naveo je Dodik u Brodu.

Istakao je da je Srpska danas jedna od najstabilnijih političkih zajednica u regionu i njene institucije funkcionišu bez ikakvih problema, u demokratskom ambijentu.

– Skupština radi, Vlada radi, donosimo odluke i borimo se da prevaziđemo probleme – naveo je Dodik.

On kaže da jedno to što Republika Srpska nije bez problema i nikada nije ni bila, ali da je drugo to što se spekulacijama nastoje kreirati određeni problemi.

– Republika Srpska nastoji da ostvari ozbiljnu pobjedu, a to je da u ovom vremenu očuva stabilnost, kada su možda sve pretpostavke bile da će izgubiti. Zato je to vrijednost – rekao je on.

Dodik je naveo i da je zato došao u Brod da članovima SNSD-a zahvali što su u maju prepoznali značaj političkog trenutka kada je SNSD organizivao miting u Banjaluci “Srcem za Srpsku” i pokazao organizacionu i političku snagu.

– Oni su dio te snage. Došli su i dali podršku jednom impozantnom okupljanju. Јa sam tu da podržim i načelnika i našu listu. Uvjeren sam da ćemo ostvariti značajnu pobjedu. U to niko ne treba da sumnja – poručio je Dodik.

On je naglasio da je Opštinski odbor SNSD-a u Brodu važna politička organizacija koja u kontinuitetu dobija izbore i ostvaruje dobre rezultate u vršenju lokalne vlasti, što je garanacija i za iduće izbore u kojima SNSD očekuje pobjedu i za načelnika i za odborničku listu.

– Načelnik i svi naši članovi ovdje napravili su dobru atmosferu u korist Broda i u korist ukupne pobjede koju će SNSD ostvariti i nesumnjivo pokazati da je najmoćnija politička organizacija u Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

U ŠKOLAMA ĆE SE UČITI ЈEZIK PREDVIĐEN USTAVOM

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da će đaci u školama u Srpskoj učiti jezik predviđen Ustavom Republike Srpske.
Dodik je ocijenio da nije ništa novo zahtjev savjeta roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice da im u đačkim knjižicama bude upisan bosanski jezik.

– Postoje Ustav i zakon i tu nema dileme. Onaj ko želi da uči neki drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani. Ovdje će se učiti onako kako kaže Ustav Republike Srpske – rekao je Dodik.

U Ustavu Republike Srpske definisano je da Bošnjaci u Srpskoj govore jezikom bošnjačkog naroda, a ne bosanskim.

RTRS/SRNA