Predsjednik SP-a Petar Đokić ocijenio je danas da su bošnjački političari, uz naklonost međunarodne zajednice, pretjerano politizovali pitanje popisa stanovništva u BiH i time ga jako iskomplikovali.

Đokić je istakao da međunarodna zajednica može, ali neće odlučnije da interveniše kako bi rezultati popisa bili objavljeni.

“Oni vrlo dobro znaju kakvi su standardi Evrostata i kako se u drugim zemljama vrši popis stanovništva. U BiH oklijevaju da izađu sa jasnim stavom jer očigledno ne žele da povrijede Bošnjake muslimane”, rekao je Đokić novinarima u Foči.

On kaže da je Republika Srpska time primorana da povlači samoinicijativne poteze.

“Mislim da su ti potezi neophodni, ali nisam siguran da li će biti dovoljno cjelishodni i da li ćemo na taj način riješiti problem ili će se problem samo više zakomplikovati”, rekao je Đokić.

Govoreći o mogućnosti da referendum o Danu Republike bude održan na dan lokalnih izbora, 2. oktobra, Đokić je rekao da su predstavnici vladajuće koalicije u Srpskoj na ranijim sastancima iskazali spremnost da podrže tu mogućnost radi racionalizacije troškova svih aktivnosti.

SRNA