Ustavno-pravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po drugi put je danas dala negativno mišljenje na Prijedlog izmjena krivičnog zakona BiH i Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Komisija je većinom glasova ocijenila da postoji ustavni osnov za oba prijedloga, ali da on nije usaglašen sa pravnim sistemom BiH.

Prijedlozi su razmatrani  na zahtjev Sredoja Novića, šef  Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH.

Nović je nakon sjednice rekao da ovdje prije svega ne postoji politička volja da  se donese Zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se regulisalo pitanje učešća stranih sudija.

„Ovdje nije samo riječ o tome što je donesena odluka Ustavnog suda BiH o 9. januaru – Danu RS, nego što mislim da ni jedna institucija u BiH ne treba da u svom sastavu ima bilo koga iz inostranstva. To je podcjenjivanje domaće pameti, jer sve dok budemo mislili da nam neko iz inostranstva treba da donese u korpi rješenja, mislim da BiH neće imati hrabrosti da krene korak naprijed“, rekao je Nović.

Obzirom da je ovo drugo negativno mišljenje, Nović je mišljenja da će Dom naroda na sjednici u četvrtak obaviti raspravu oko toga i ukoliko Dom  prihvati ovo mišljenje, onda će zakon pasti i biće mu onemogućena daljnja procedura.

„Vidjećemo kako ćemo dalje“, rekao je Nović.

NN