Trojičin dan posebno svečano proslavlja se u Mostaru, gdje je obilježena slava Sabornog hrama.

U Hramu Svete Trojice čija je obnova počela 2008. godine, praznična liturgija služena je pod otvorenim nebom. Mostarski Srbi se nadaju da bi Trojičin dan naredne godine mogli dočekati u pokrivenom hramu, ukoliko se realizuju najavljene donacije Vlade Srbije i Vlade FBiH. Ove godine bi trebalo da se završi zvonik i pokrije crkva. Trenutno su u toku radovi na centralnoj kupoli, ali zbog nedostatka sredstava obnova hrama teče nešto sporije.

Sveta liturgija pod otvorenim nebom, među grandioznim zidovima jednog od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu, za mostarske Srbe trenutak je duhovnog okupljanja i zajedništva. Iako su ove godine dio liturgije pratili sa kišobranima u ruci-  želja da se bude na ovom svetom mjestu ne mjeri se ni sa čim.

Mostarci su uvijek rado primali goste, a kada se slavi slava svaki gost je još i draži. Čast da bude kum slave ove godine pripala je Radoslavu Ranšeloviću iz Beograda.

Velelepna crkva, kako Mostarci svih vjera kažu, bila je nekada i najljepši objekat u gradu. Njena obnova vrlo je važna za grad Mostar i sve njegove građane.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić kaže da je važno da se u Mostaru koji je istinski multietnički grad Srbi osjećaju svoji na svome.

Nedavno su na nedovršeni zvonik postavljena zvona, koja su se danas prvi put oglasila povodom krsne slave. U Crkvenoj opštini mostarskoj se nadaju da će se uskoro ta ista zvona oglašavati sa završene crkve.

Hram Svete Trojice u Mostaru jedini je u BiH, od velikih vjerskih objekata porušenih u ratu, koji još nije obnovljen. Sagrađen je 1873.  godine, a do temelja su ga minirali pripadnici HOS-a u ljeto 1992. godine.

RTRS