Vladika njemački Grigorije i zahumsko–hercegovači Dimitrije osvještali su sedam pozlaćenih krstova koji će krasiti kupole Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru koji je još u izgradnji. Prije samog čina osvještanja krstova, sveta liturgija služena je u staroj crkvi u Mostaru.

Mnogobrojni vjernici su se iz stare crkve u Mostaru, nakon liturgije uputili u Saborni hram Svete Trojice gdje su prisustvovali osveštavanju sedam krstova koji će krasiti kupole ovog svetog hrama.

Osveštanju su prisustvovali vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, frankfurtski i sve Njemačke Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije.

Vladika Grigorije rekao je u besjedi da se dobro sjeća dana kada su ispod razrušenog hrama izvukli polomljeni krst sa vrha kupole.

“Mislio sam da ćemo graditi hram, ali ne i da ćemo vratiti taj krst. Vidjevši ovaj hrabri narod u dolini Neretve, koji ima veliku ljubav prema svojim precima, svom hramu, svojoj djeci, vidjevši da među braćom katolicima i muslimanima ima puno ljudi koji žele da se izgradi ova crkva, znao sam da ćemo je izgraditi”, rekao je vladika Grigorije.

Svečano u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru (Foto: RTRS)

Svečano u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru (Foto: RTRS)

On je naglasio da je ovaj hram saborni za sve pravoslavne Hercegovce, bilo gdje da su u svijetu.

“On je naše saborno mjesto, sa koga polazimo i kome se vraćamo, zato je toliko važno da izgradimo ovaj hram. On je naše ishodište i naše ushodište, naše krštenje, naše Bogojavljenje, Vaskrsenje, Vaznesenje i naša Pedesetnica”, dodao je vladika Grigorije.

On je napomenuo da je gradnja ovog hrama bila praćena mnogim nedaćama, ali da je i to dobar znak, najavljujući da će hram biti izgrađen za godinu ili dvije.

“Mislio sam da je ovo preveliki hram za ovaj grad i za naš narod u Hercegovini, ali sada znam da je ovaj hram prikladan za nas Hercegovce. Ovaj hram je naše ogledalo i sve što mi jesmo. Gradeći ovaj hram, imali smo na umu da volimo naše bližnje, naše pretke i potomke, ali i naše susjede Hrate i Bošnjake. Zato nam je Bog dao da izgradimo i obnovimo ovaj hram”, istakao je vladika Grigorije.

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru (Foto: RTRS)

Saborni hram Svete Trojice u Mostaru (Foto: RTRS)

On je naveo da će za godinu ili dvije, kada bude izgrađena Saborna crkva u Mostaru “u njoj pjevati i igrati, kao David, pa neka onda sveti oci čine sa njim šta hoće”.

“Obnovom ovog hrama obnavlja se naša vjera, naša prošlost i gradi naša budućnost”, poručio je vladika Grigorije.

Mostarski Srbi zajedno sa gostima došli su da obilježe ovaj, kako kažu, za Mostar i srpstvo veliki dan. Hram, koji je u vrijeme gradnje 1873. godine bio najveći pravoslavni hram na Balkanu, zapaljen je i srušen u junu 1992.

Obnova je počela 2010, a u septembru ove godine završeni su grubi građevinski radovi u koje je uloženo devet miliona maraka što predstavlja 80 odsto sredstava koje su obezbijedile Vlade Srpske i Srbije. Za ostatak radova, postavljanje krova, otvora, uređenje enterijera, eksterijera, potrebno još oko toliko.

Završetak radova planiran je 2020. godine, kada Eparhija zahumsko-hercegovačka obilježava 800 godina postojanja.

Osveštani pozlaćeni krstovi na kupolama Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru (Foto: RTRS)

Osveštani pozlaćeni krstovi na kupolama Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru (Foto: RTRS)