U okviru međunarodne akcije kodnog naziva „Kruna“, zbog izvršenja više krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta, policija MUP-a RS lišila je slobode više lica. Ukupno osam lica uhapšeno je na području BiH, dok su tri lica uhapšena u Hrvatskoj, a dva u Sloveniji.

U potrazi za licima koja su predmet istrage, u Republici Srpskoj su izvršeni pretresi na osam lokacija (Banjaluka 4, Gradiška 2 i Srbac 2), Federaciji BiH na jednoj (Sanski Most), u Hrvatskoj na tri lokacije, a u Sloveniji na dvije lokacije.

Radi se o realizaciji istrage koju već nekoliko mjeseci provodi Јedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS u koordinaciji saTužilaštvom BiH, a kojom je ustanovljeno da su lica iz BiH omugućila većem broju kriminalaca sa područja Hrvatske,Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske pasoše i lične karte BiH uz pomoć ukradenih indetiteta  lica koja su se odselila sa područja BiH u zemlje trećeg svijeta (Australija,Kanada i dr).

Prilikom pretresa pronađeno je i izuzeto oružje, veći broj falsifikovanih dokumenata, mobilni telefoni, sim kartice za mobilne telefone, računarska i foto oprema i dr.

“Predmet kodnog naziva “Kruna” odnosi se na istragu oko nedozvoljenje trgovine idetitetima građana BiH i falsifikovanja javnih isprava BiH za potrebe pripadnika organizovanih kriminalnih grupa iz drugih evropskih zemalja”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca maja 2013. godine, na području grada Banja Luke i opština Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne BiH, suprotno odredbama Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti pojedinaca u pogledu automatske obrade ličnih podataka i protivno zakonima BiH neovlašćeno prodavali lične podatke državljana BiH koji su zakonom zaštićeni.

“Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su lične podatke sadržane u ličnim kartama i pasošima kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inostranim državljanima, za potrebe izrade falsifikovanih dokumenata, sa stvarnim podacima a koje su koristili pripadnici kriminalnih grupa i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U današnjoj akciji “Kruna“ nisu pretresene prostorije IDDEEA-e

U pojedinim medijima objavljena je informacija da su u današnjoj akciji “Kruna“, koju provode policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske po nalogu Tužilaštva BiH, pretresene i prostorije Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U cilju objektivnog i pravovremenog informisanja obavještavamo javnost da nijedna od organizacionih jedinica IDDEEA-e nije bila predmet policijskih pretresa u okviru današnje akcije “Kruna“.

IDDEEA ima šest organizacionih jedinica, sjedište i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata u Banjaluci te regionalne centre u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Bihaću.

RTRS