Do rasprave o najiščekivanijoj tački dnevnog reda skupštinskog zasjedanja ostalo je još samo nekoliko sati, a dogovora ni na pomolu. U vladajućoj koaliciji još nemaju jedinstven stav o prodaji državnog udjela u Rudniku “Ljubija”.

Dok su iz SNSD-a bili i više nego jasni da su za prodaju Izraelcima, DNS i dalje važe. Upravo zbog toga se, priznaju, sastaju večeras u Banjaluci, pa bi odluka mogla da padne u zadnji čas.

“Vjerujem da ćemo na tom sastanku donijeti konačnu odluku da li podržavamo taj prijedlog ili nećemo biti u mogućnosti da ga podržimo”, kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Upravo od toga zavise i budući odnosi u vladajućoj koaliciji. Dok iz DNS-a ne žele, prije završetka sastanka, da otkrivaju kako će se na sutrašnjoj sjednici izjasniti, u SNSD-u se nadaju da će im partneri reći da.

“Ja očekujem pozitivnu reakciju iz DNS-a iako, kažem ponovo, ne mogu prejudicirati šta je stav DNS-a. Mislim da je ovo što sam govorio i od početka stav DNS-a da se ova procedura provede na što transparentniji način i na dobrobit Srpske i radnika u rudniku”, smatra Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Višković vjeruje da je odlaganje rasprave o prodaji Ljubije Izraelcima natjeralo vlasnike Mitala da se oglase iz Londona. Iako u zadnji čas, dobro je što su poručili da su i oni zaineteresovani za kupovinu državnog udjela u RŽR-u. Iako imaju pravo preče kupovine, poslanici će sutra raspravljati o prodaji Izraelcima.

Za sada je jasno da su SNSD i socijalisti za, a opozicija protiv. Od večerašnje odluke DNS-a zavisi da li će ta tačka dovesti do ključanja u vladajućoj koaliciji.

ATV