U opštini Novi Grad uhapšeni su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske.

SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsila Milenka Babića, Ostoju Balabana, Nikolu Reljića, Miroslava Kapetanovića i braću Dragana i Ranka Baltića zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

Rano jutros pripadnici Sipe u selu Maslovare kod Novog Grada uhapsili su braću Dragana i Ranka Baltića. Draganova supruga Mira kaže da su ona i sin zbog hapšenja pretrpjeli veliku traumu.

– Isprepadani, šta bi vam rekla više. U pet ujutro su došli, dijete je pošlo na posao i otvorilo vrata, a oni stoje tu – kaže Baltićeva.

Iz Boračke organizacije opštine Novi Grad poručuju da je nedopustivo da se ponovo favorizuju žrtve samo jednog naroda u cilju da se Republika Srpska predstavi kao genocidna tvorevina i Bošnjaci kao jedine žrtve u proteklom ratu. Krajnje je vrijeme da se prekine sa sprovođenjem selektivne pravde.

– Ovim nikako ne bismo željeli da opravdamo bilo koga ko je počinio ratne zločine, ali smo nezadovoljni činjenicom da brojni predmeti ratnih zločina nad srpskim narodom kupe prašinu u ladicama Tužilaštva BiH – kaže Marinko Gačić, predsjednik Opštinske Boračke organizacije Novi Grad.

Hapšenja Sipe unijela su nemir i među mještane Novog Grada. Ne odobravaju akcije hapšenja, ističući da se hapse samo Srbi.

U Tužilaštvu BiH kažu da se uhapšeni, između ostalog, terete da su u junu 1992. godine učestvovali u ubistvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti u selima Ekići i Alići.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da se osumnjičeni terete da su zajedno sa drugim osobama, učestvovali u mučenjima i ubistvima civila.

Da li će šestorica privedenih Novljana biti zadržana u pritvoru sud bi trebalo da odluči nakon saslušanja.

RTRS