Predsjednik Opštinske boračke organizacije u Vlasenici Spomenko Stojišić izjavio je Srni, povodom jutrošnjih hapšenja koja su izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, da će Boračka organizacija nastojati da pomogne svim borcima Vojske Republike Srpske optuženim pred Tužilaštvom BiH za navodne ratne zločine i njihovim porodicama.

Komentarišući jutrošnja hapšenja tri nekadašnja pripadnika Vojske Republike Srpske u Vlasenici i na Han Pijesku, Stojišić je rekao da je bio očevidac upada Sipe u porodičnu kuću Radeta Garića u vlaseničkoj mjesnoj zajednici Grabovica.

“Rade mi je komšija i taj prizor sam gledao sa terase. Kao predsjednik Opštinske boračke organizacije sam zaprepašten. Ne mogu više da budem pametan šta se dešava sa tom Sipom. Upadaju ljudima u kuće u jutarnjim časovima… Јezivo”, rekao je Stojišić.

On je napomenuo da je uhapšeni Garić i predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije, a bio je i odbornik Srpske demokratske stranke u Skupštini opštine Vlasenica u prethodnom mandatu.

Stojišić je rekao da je informisan i o hapšenju ratnog komandanta Vlaseničke brigade Mileta Kosorića, koji živi na području opštine Han Pijesak, te bivšeg vojnog policajca Momčila Tešića iz vlaseničke mjesne zajednice Donji Zalukovik.

On je dodao da trenutno ne raspolaže informacijama za šta su uhapšeni optuženi, te zbog toga nije u prilici ni da komentariše optužnicu, ali da zabrinjava način na koji se postupa sa srpskim borcima i njihovim porodicama.

“Znam da je Garić prije desetak dana išao sa svojim advokatom u Sarajevo da da izjavu i da je bio uvijek dostupan pravosudnim organima, pa zbog toga ne razumijem čemu ovakvo postupanje pripadnika Sipe”, rekao je Stojišić.

Pripadnici Sipe jutros su, postupajući prema naredbi Tužilaštva BiH, na području Han Pijeska i Vlasenice uhapsili tri osobe. Uhapšeni su ratni komandant Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske Mile Kosorić /64/, komandant interventnog voda u toj brigadi Rade Garić /43/ i bivši vojni policajac Momčilo Tešić /54/.

Izvor: SRNA/RTRS