Јavna ustanova “Vode Srpske” i republički budžet biće oštećeni za 700.000 maraka, jer je bivši direktor “Voda” Dragan Anđelić, ugovor o uređenju korita rijeke Željeznice 2013. sa firmom “Radis” iz Istočnog Sarajeva, potpisao suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama i procedurama za projkte koje finansira Evropska investiciona banka.

Radis je izbaran između sedam prijavljenih ponuđača. Nakon što je četvrtorangirana, firma Milbard uložila žalbu, Evropska investiciona banka pokreće reviziju i zahtijeva od Voda da obustavi radove.

Uprkos upozorenju, “Vode” su 2014. potpisale ugovor sa izvođačem radova.

Nadzor za izvođenje radova na uređenju korita rijeke Željeznice povjeren je konzorcijumu Safaž, koji je u oktobru 2014. obavijestio izvođača radova da se radovi obustavljaju jer Evorpska investiciona banka zbog žalbe neće finansirati projekat vrijednosti milion i po maraka.

Firmi „Radis“ je isplaćen avans od 307.000 maraka, ali u ovoj firmi smatraju da im je obustavom radova pričinjena šteta.

“Mi smo tražili odštetu koja nas sleduje po ugovoru, to su naši direktni i indirektni troškovi za period za koji smo bili angažovani”, kaže Igor Dragutinović, vlasnik firme “Radis”.

Prema našim saznanjima Vode Srpske će narednih dana dostaviti informaciju resornom ministarstvu koje bi trebalo da da saglasnost za sporazumni raskid ugovora koji podrazumijeva poravnanje u korist izvođača radova.

“Cifra od 700.000 je cifra koju je odredio nadzorni organ, odnosno konsultantska kuća Safaž koja je izabrana za nadzor po ovom projektu”, izjavio je za RTRS Milan Kikić, direktor Јavne ustanove Vode Srpske.

Bivši direktor Voda Srpske Dragan Anđelić, tada kao kadar DNS-a, odbio je da govori za RTRS. U DNS-u tvrde da nisu znali šta se u Vodama Srpske radi.

“Mi nismo bili upućeni u poslovanje Voda ali evo sve te neke stvari vjerovatno sad nakon odlaska g. Anđelića se otkrivaju”, napominje Milan Daić, poslanik DNS-a u NSRS.

I dok će faktura za nesavjesno poslovanje bivšeg direktora biti ispostavljena budžetu Srpske, Dragan Anđelić će, kako nezvanično saznajemo, biti imenovan na mjesto zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, ovaj put kao kadar SDS-a.

RTRS