Trajna zaštita Prijedora od poplava jedan je od glavnih zadataka nove Gradske uprave, a prvi bi trebalo da budu realizovani projekti čišćenje i regulacija korita Gomjenice i Miloševice.

Najavi da će njihovi dugogodišnji problemi s poplavama uskoro postati prošlost, posebno se raduju u naselju Topolik.

Nevolje stanovnika Topolika, koje im donose poplave, traju već godinama. Zbog neuređenog korita koje ne može da primi veliku količinu vode, rijeka Miloševica se izliva skoro nakon svake jače kiše i plavi više od deset domaćinstava. Samo tokom 2019. godine izlila se dvanaest puta. Ipak, dugogodišnji problem mještana uskoro bi trebalo da bude riješen. Tender za izvođenje radova na regulaciji korita Miloševice biće raspisan sredinom godine.

Mještanka Gordana Vukojević ističe da bi im to mnogo značilo, jer je ovo naselje uređeno i ima dobre uslove za život porodica.

Mještanin Milan Milinković smatra da kada se očisti korito Miloševice, da rijeka neće plaviti okućnice i ugrožavati domaćinstva.

Јoš jedan od planiranih projekata je i čišćenje i regulacija korita rijeke Gomjenice. Tender za izvođenje ovih radova biće raspisan u martu ili aprilu.

Јedan od prioriteta je i trajna zaštita grada od plavljenja rijeke Sane. Kako ističu iz Gradske uprave, ovo je veoma zahtjevan projekat koji će koštati oko 50 miliona maraka. Za njegovu realizaciju, gradu Prijedoru biće potrebna podrška Vlade i Voda Srpske.

Gradonačelnik Dalibor Pavlović kaže da se ne može očekivati da ovi projekti budu ubrzo realizovani, jer su to procesi koji traju par godina.

– Ali, ono što je bitno, krenućemo u projekat kako bismo etapno rješavali zaštitu grada od poplava – istakao je Pavlović.

U okviru projekta hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj, koji se finansira iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke, izgrađen je parapetni zid na Sani u prijedorskom naselju Tukovi i nasip na zapadnoj obali Sane. U mjere zaštite od poplava u Prijedoru je do sada uloženo oko tri miliona maraka, ističu iz Voda Srpske.

– Osim navedenih, urađeni su elaborati za čišćenje korita rijeke Sane od manastira Klisina do mosta na Sani, kao i od mosta na Sani do Novog Grada. Urađena je i dokumentacija za radove nizvodno od mosta u naselju Tukovi, kao i projektna dokumentacija za obodni kanal u naselju Tukovi – rekao je Saša Mirić, portparol ЈU Vode Srpske.

Takođe, završena je i projektna dokumentacija za neophodne radove na mostu na Sani u mjestu Brezičani, gdje pri visokim vodostaja dolazi do usporavanja protoka.

Autor: RTRS