U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice povodom Vidovdana otkriven je Spomenik knezu Lazaru. Monument je poklon Vlade Srbije Srbima na Kosovu i Metohiji. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da je “Lazar ovdje da ostane, jer su i Srbi ovdje da ostanu”.

Veliki broj građana, predstavnika Srpske pravoslavne crkve, državnih institucija, prisustvovao je otkrivanju Spomenika knezu Lazaru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice

Donošenje spomenika i njegovo otkrivanje žitelji doživljavaju, kako kažu, kao “povratak kneza Lazara na Kosovo”. Spomenik je visok sedam i po metara i težak sedam i po tona. Otkrio ga je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je rekao da bi, da su mogli, podigli spomenik visok do neba, da se vidi sa svake tačke kugle zemaljske, ali da je i ovakav dovoljno veliki da ga ne mogu odavde ponijeti i da je previše lijep i blistav da bi ga ikada mogli ostaviti.

“Lazar je ovdje da ostane, jer su i Srbi ovdje da ostanu”, istakao je Đurić i dodao da svoj narod i državu možete voljeti na razne načine, jer ne postoji ekskluzivna vrsta patriotizma, ali da se Srbija ne može voljeti bez Kosova i Metohije.

Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji mora biti zakletva čitavog srpskog naroda, rekao je Đurić.

Upozorio je da izazove pred nama ne možemo da rješavamo kao pojedinci, fragmentisani i razjedinjeni i naveo da oni koji za Srpstvo ne mare, oni koji se stide svog srpskog imena i tradicije, s prezirom govore o zagledanosti našeg naroda u prošlost, kao da je budućnost moguće graditi bez temelja, na vazduhu i pustim snovima o nekom internacionalnom identitetu.

“Pa naš narod ne bi ni postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovjekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i u srcu”, rekao je Đurić i naglasio da kosovska legenda ima svoju moralnu i duhovnu komponentu i da nas poučava kako da budemo bolji ljudi.

Prema njegovim riječima, glavna politička poruka kosovske legende je da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje i da se ona provlači kroz čitavu našu novovekovnu istoriju kao zlokobni podsjetnik i upozorenje.

Ni danas poruka o važnosti sloge i jedinstva nije ništa manje aktuelna i istinita nego u vrijeme Karađorđa ili balkanskih i svjetskih ratova, rekao je Đurić.

“Gdje naći snagu za nove pobjede nego u nepresušnoj riznici naše prošlosti. Možemo na tom putu nove slave i stvaranja moderne i uspješne srpske države biti razjedinjeni po mnogim stvarima, ali nesloge ne smije biti u odbrani onoga što nam je najsvetije, onoga bez čega smo samo beznačajni statisti na pozornici istorije i na propast osuđena rulja”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

marko_djuric

Đurić je rekao da Lazar odavde gleda ka Gazimestanu kao putokaz, da podsjeti one koji su zaboravu skloni, i da nas usmjeri, ne prostorno, već moralno naglasivši da smo mnoge pobjede kao narod ostvarili jer nismo zaboravili kosovsku lekciju i da bez te lekcije ne može biti ni budućih pobjeda.

“Umesto da idemo po bijelom svijetu i gradimo drugima, svoju budućnost ćemo graditi tu gdje jesmo, na temeljima koje već imamo. A boljih i čvršćih temelja od vidovdanskih ne možemo imati”, rekao je Đurić pozvavši Srbe da budu složni onako kako su složni bili Srbi na Mišaru, Ceru i Kajmakčalanu.

Đurić je zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na snazi i viziji što je podržao postavljanje spomenika.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da je poruka današnjeg praznika, Vidovdana, prije svega u potrebi podizanja naše nacionalne svijesti i savjesti, sa namjerom da radimo više i djelotovornije.

“Kosovo i Vidovdan su najbolje svjedočanstvo da se kao narod nikada nismo borili za prolaznosti, da smo uvijek bili na braniku pravednog i časnog. Danas imamo zadatak da sa posebnom odgovornošću otkrijemo spomenik koji će zračiti mudrošću i duhovnošću, snagom odlučnosti i državničkom važnošću”, rekao je Rakić.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnici srpskih opština na Kosovu, zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, predstavnici Kancelarije za KiM i veliki broj građana.

Na jedinstvo i slogu je apelovano i iz Gračanice i sa Gazimestana, gdje su održani vidovdansko pjesničko bdenije i parastos palim srpskim junacima. U Gračanici su povodom Vidovdana nastupili Simfonijski orkestar i Hor Radio-televizije Srbije, čime i naša kuća daje pečat obilježavanju ovog praznika na Kosovu i Metohiji.

Dostojanstveno i u većini slučajeva mirno obeležavanje Vidovdana pokvarila je grupa nepoznatih osoba koja je u blizini Kosovske Mitrovice Molotovljevim koktelom i kamenicama napala kombi vozilo u kojem su bili vjernici koji su se vraćali sa Gazimestana.

Izvor: Agencije