“Ako nešto dobijete, nešto morate i da date”. Ovo je stav ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića, zbog koga je, kako kaže, važno da se adaptira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Išao on makar i na štetu domaćih proizvođača, koje bi, priznaje bilo.

Adaptaciju Sporazuma Šarović zagovara samo nekoliko dana nakon što ga je Republika Srpska odbila, na sastanku poljoprivrednika i prerađivača kod predsjednika Srpske, Milorada Dodika.

Iako i sam tvrdi da ovakav Sporazum o pridruživanju, potencijalno, može prouzrokovati štetu u nekim sektorima, posebno mljekarskom i mesoprerađivačkom, Mirko Šarović nedvosmisleno kaže: važno je Sporazum adaptirati.

“Trpila bi država jer bi imala manje prihoda u budžetu, ali u ovim pregovorima vi nikada ne možete sve da dobijete ili izgubite, odnosno ako nešto dobijete nešto morate i da date”, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Poljoprivredni proizvođači saglasni – Šarovićeva izjava još je jedan dokaz da je riječ o promašenom sporazumu. Zaštita domaće proizvodnje mora biti na prvom mjestu, pa tek onda Sporazum.

“On uopšte ne razmišlja o privredi i poljoprivredi nego je upravo s njegove strane ovo politički potez i želi da to svaku cijenu se što prije prihvati adaptacija SSP-a”, rekao je za RTRS Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske.

Stojan Marinković predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske kaže: “Okosnicu svake moderne poljoprivredne proizvodnje čine stočarski sektor, naročito mljekarska proizvodnja i tov svinja i junadi. Ukoliko ovaj sektor pretrpi taj udar, to će značiti totalnu propast našeg agrara”.

Sličan stav ima i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.

“To su štete za nas poljoprivrednike, ne za njih političare. Ako bi se potpisao SSP onda bi mi ostali bez domaće proizvodnje”, rekao je Usorac.

Ministarstvo poljoprivrede Srpske procjenjuje da bi gubici naših proizvođača mlijeka i mesa bili mnogo veći od ustupaka koje bi dobili za izvoz robe iz BiH u EU.

“Štete koje bi pretrpio naš mljekarski i sektor proizvodnje mesa, bescarinskim uvozom tih proizvoda iz EU, bile bi mnogo veće od ustupaka koje bi dobili za proizvodnju i izvoz drugih roba. Pregovori sa EU od početka su vođeni bez uvažavanja stavova Vlade Republike Srpske”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Šarović ističe da je važno da BiH dobije kandidatski status, zbog čega bi trebalo da se još jednom sjedne i dogovori kojim putem dalje.

Kako to postići, kad štetnu adaptaciju Sporazuma ponovo zagovara, iako mu je dobro poznat jasan stav iz Republike Srpske.

RTRS