Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da ova partija podržava održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske na kojoj bi trebalo da bude donesen novi zakon o popisu stanovništva u Srpskoj.

“Ovaj zakon će riješiti pitanje vlastitog statističkog evidentiranja i metodologiju u okviru Republike Srpske na osnovu zaključka koji je ranije usvojila Narodna skupština”, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci poslije sjednice skupštinskog Kolegijuma.

On je napomenuo da je NDP podržao zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, te je uvjeren da će novi zakon biti usvojen čime će biti realizovan dio zaključaka.

“Kada dobijemo prijedlog zakona u raspravi, viđećemo da li imamo na njega određenih sugestija i primjedbi. Ako budemo imali primjedbi, djelovaćemo amandmanski, ali ćemo u svakom slučaju podržati tekst zakona”, rekao je Čavić.

Kada je riječ o uslovljavanju podrške Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH kreditnom aranžmanu BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom zbog uskraćivanja podrške Republike Srpske adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživau BiH sa EU, Čavić smatra da će ovo pitanje sa MMF-om kad tad morati biti riješeno, jer su svima u BiH neophodna sredstva za pokriće budžetskih deficita.

On je naveo da Savez za promjene ne prihvata odluku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića, jer ona ne bi trebalo da se dovodi u vezu sa pitanjem adaptacije Sporazuma.

Čavić je ocijenio da je u Republici Srpskoj nemoguće održavati likvidnost budžeta bez kreditnih sredstava.

“Vlada Republike Srpske zadužuje Srpsku emisijom obveznica na domaćem finansijskom tržištu, ali je to jako skupo. Posljednja emisija od 60 miliona KM nosi sa sobom i 30 miliona KM pripadajućih kamata, što znači vraćanje 90 miliona KM”, objasnio je Čavić.

Čavić, koji je kandidat Saveza za promjene za gradonačelnika Banjaluke, komentarisao je i sporno zemljište na ulazu u Banjaluku, istakavši da je “najtragičnije da je oteto četiri hektara zemljišta u vlasništvu grada”.

“Zamjenik pravobranioca je samoinicijativno, mimo odluke Grada, napravio nagodbu sa `Bingom` iz Tuzle za zemljište koje je bukvalno oteto od Grada Banjaluke zamjenom gradskog građevinskog zemljišta za poljoprivredno zemljište”, naveo je Čavić.

On je podsjetio da je prije dvije do tri godine u vezi sa ovim predmetom predao prijave Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske, Okružnom tužilaštvu Banjaluka i Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

“Vjerujem da će Grad Banjaluka preduzeti sva sredstva da zaštiti imovinu u sudskom postupku protiv odgovornih lica”, zaključio je Čavić.

Komentarišući situaciju unutar Saveza za promjene u vezi sa imenovanjima kandidata za gradonačelnika Trebinja i načelnika Foče, Čavić je rekao da NDP podržava kandidaturu Slavka Vučurevića za gradonačenika Trebinja, dok NDP, SDS i SNSD imaju svoje kandidate za načelnika Foče.

On je naveo da je situacija u Trebinju razrješena ostavkom Slobodana Šarabe na mjesto predsjednika Gradskog odbora NDP-a, te dodao da je jutros imenovao Milana Projevića za vršioca dužnosti predsjednika tog odbora u Trebinju.

SRNA