Profesor Nenad Kecmanović ocijenio je da nijedan lider Srbije, uprkos dugogodišnjim nastojanjima, nije uspio da normalizuje odnose sa BiH, odnosno bošnjačkim kantonima jer se zahtjevi Sarajeva stalno proširuju.

Kecmanović u autorskom tekstu “Kako ugoditi Sarajevu”, objavljenom u “Politici”, navodi da je prvi sarajevski uslov da Srbija, mimo odluke Haškog suda, prizna da je izvršila agresiju na BiH i počinila genocid u Srebrenici.

On dodaje da u skladu sa tim ostaje i zahtjev da Srbija plati ratne reparacije Bošnjacima od nekoliko desetina miliona dolara, tako da svaki musliman dobije bar po deset hiljada.

Među sarajevskim zahtjevima, Kecmanović ističe i onaj da Srbija izruči predsjednika Srpske Milorada Dodika Sarajevu “u lancima”, a Mladena Ivanića i Mladena Bosića “bar uslovno kazni što su mu se pridružili u odbrani dana Republike Srpske i odbijanju rezultata popisa”.

Dalje se traži, navodi Kecmanović, da Srbija, kao potpisnica, zatraži dalju reviziju Dejtona, da prekine sunarodničke veze sa Srbima u BiH jer oni “i nisu Srbi nego Bosanci koji su primili pravoslavlje”, da podrži unitarnu BiH kao “bošnjačku državu sa dvije manjine i da, nakon svega, premijer Srbije Aleksandar Vučić upita – treba li još nešto?”.

Kecmanović je konstatovao da su ovakvoj iskrivljenoj svijesti Bošnjaka kumovale strane diplomate, globalni mediji, svjetski poznati intelektualci, a nakon rata nastavile da podgrijavaju, “beogradske autošovinističke” nevladine organizacije.

On je podsjetio na odgovor Alije Izetbegovića kada su ga poslije rata pitali kada će BiH biti mirna i stabilna, a on naveo “kada Hrvatska postane demokratska, a Srbija slaba”.

“I eto, Hrvatska je ušla u EU, što bi trebalo da znači da je postala demokratska. Srbija, bar prema Vučiću, ne samo što nije dodirnula dno nego je postala `politički najstabilnija i ekonomski najuspješnija u regionu`. Nije li onda vrijeme da Izetbegovićima, koji predstavljaju samo bošnjačke kantone, a ne BiH, Vučić poruči da probleme rješavaju kod Dodika u Banjaluci i u zapadnom Mostaru kod /Dragana/ Čovića, a ne u Beogradu”, naveo je Kecmanović.

On je dodao da te probleme obavezno treba rješavati konsenzusom, kako i nalaže Dejtonski mirovni sporazum koji je 1995. godine, u ime Srpske, potpisao tadašnji predsjednik Srbije.

RTRS