Beogradski analitičar Dragomir Anđelković rekao je Srni da instalacija u Sarajevu, koja prikazuje Republiku Srpsku kao masovnu grobnicu, predstavlja dokaz do koje mjere je izražena mržnja prema Srbima kod jednog dijela bošnjačkih političara i aktivista takozvanog nevladinog sektora, kao i ljagu na licu Evrope koje će se jednog dana stidjeti.
On je istakao da o tome govori i činjenica da je ta instalacija istaknuta u Sarajevu na dan kada se obilježava stradanje Srba u Podrinju.

“I to u Sarajevu gde je izvršen najveći zločin tokom rata u BiH nad Srbima, gde je hiljade Srba ubijeno, a desetine, uz brutalno maltretiranje, proterano”, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, sve to govori da jedan dio političke javnosti muslimana u BiH kao da ne shvata da je rat gotov i da ono što su probali da postignu oružjem devedesetih godina /prošlog vijeka/, sigurno ne mogu da postignu početkom 21. vijeka.

“Ali, u fanatizmu su oči zaslepljenje. Otuda oni nastavljaju da deluju na način koji gura BiH na liniju ponora. Naravno, ne može BiH danas pasti u taj ponor, ali se takvim potezima stalno održava u stanju tenzije, jer neki u Sarajevu misle da će moći da revidiraju Dejton i nametnu ono što žele”, kaže Anđelković.

Time, dodao je on, čine najveću nesreću baš svom narodu, jer sprečavaju bilo kakav ekonomski razvoj i stabilizaciju BiH, što se onda najgore odražava na muslimane, jer Srbi, ipak, imaju podršku Srbije, a Hrvati Hrvatske, dok se Bošnjaci takvom politikom guraju u sunovrat.

Komentarišući ćutanje međunarodne zajednice na ovu instalaciju, Anđelković je rekao da je međunarodna zajednice već dokazala ne da živi u dvojnim standardima, nego kao da je u ambijentu rane faze hladnog rata, kada se druga, protivnička, strana smatra potpuno satanizovanom i crnom.

On je istakao da je neshvatljivo da Evropa, koja toliko priča o humanističkim vrijednostima i građanskom poretku, ima vrstu isključivosti da dopušta da jedan narod, kao što je srpski, koji je preživio pravi genocid tokom Drugog svjetskog rata i strašne zločine tokom devedesetih godina, do te mjere stigmatizuju oni koji su puleni vodećih evropskih zemalja.

Anđelković je ocijenio da time Evropa pravi sebi problem, jer održava Balkan u stanju tenzije, ali, s druge strane, i ponižava, jer šalje svima poruku da je ogroman raskorak između onoga šta su pričali da su njihove vrijednosti i njihovih djela.

“Ova dela se tolerišu. Da na dan stradanja jednog naroda neko njemu pripisuje genocidnost, to je stvarno ljaga na licu Evrope i jednog dana će se generacije Evrope toga stideti”, istakao je Anđelković.

U Sarajevu je juče postavljena instalacija, karta Republike Srpske, na kojoj su masovne grobnice. Pored nje piše “Dobro došli u Republiku Srpsku”, a kako navode organizatori, njihov cilj je bio da “pokažu kako je stvorena Republika Srpska”.

SRNA