Informativno-poslovni centar /IPC/ “Kozarski vjesnik”, prijedorski lokalni medij koji u svom sastavu ima sedmične novine, radio i televiziju, lani je ostvario 595.750 KM prihoda i 595.051 KM rashoda, te dobit od 698 KM.
U izvještaju o poslovanju u 2015. godini navodi se da su prije početka ekonomske krize vlastiti prihodi u ukupnim prihodima zauzimali 77 procenata, dok je 23 procenta sufinansirala lokalna zajednica. Sada je taj omjer potpuno izmijenjen – 36 odsto vlastitih prihoda i 64 odsto prihoda iz budžeta grada Prijedora.

“U aktivnostima u vezi sa novim modelom plaćanja RTV takse, logično je da i lokalni javni emiteri u Republici Srpskoj i FBiH imaju određeni procenat od RTV pretplate, kao što je bilo prije rata, ali ne postoji volja za tim”, piše u ovom izvještaju.

Do početka ekonomske krize, IPC “Kozarski vjesnik” redovno je izmirivao obaveze, a od 2009. godine počeli su problemi zbog smanjenja vlastitih prihoda za više od 40 odsto i danas samo za centralno grijanje ova kuća duguje više od 110.000 KM.

“Dug smo pokušali riješiti reprogramom, ali tu je bilo i nekih tehničkih problema i plan nije realizovan. Rješenje ovog problema tražimo u razgovorima sa menadžmentom toplane i gradonačelnikom Prijedora”, navodi se u izvještaju.

Za strategiju razvoja grada Prijedora 2014-2024. godine IPC “Kozarski vjesnik” kandidovao je projekat digitalizacije vrijedan 360.000 KM i izgradnju i opremanje RTV doma, vrijednosti 1,6 miliona KM.

Ako se završi proces digitalizacije, a lokalna televizija ne pređe na digitalno emitovanje, program prijedorske televizije moći će se emitovati preko “Elta” i “M:tel” kablovskih mreža i ostaće nepokrivena većina seoskih područja u kojima ovi operateri nemaju infrastrukturu.

U izvještaju se navodi i problem autorskih prava koji pogađa ne samo medije, već i sve druge koji javno puštaju muziku – kafići, javni prevoznici i slično, te je zbog nerealnih faktura “Kozarski vjesnik” na sudu sa Asocijacijom kompozitora i muzičkih stvaralaca /AMUS/.

“AMUS je obmanuo medije tvrdnjom da zastupa sva tri prava – autorsko, izvođačko i diskografsko. Konkurencijski savjet BiH je osporio ove tvrdnje AMUS-a i čekamo sudski epilog”, ističe se u izvještaju.

Radio Prijedor osnovan je 1969. godine. Sedmični list “Kozarski vjesnik” počinje izlaziti 1975. godine, a televizija je počela sa radom 2000. godine. U vlasničkoj strukturi državni kapital čini 90,8 odsto, a kapital sitnih dioničara 9,2 odsto.

Zapošljava 25 radnika sa veoma nepovoljnom starosnom strukturom, budući da više od jedne trećine zaposlenih ima manje od pet godina do penzije.

SRNA