Grad Prijedor ostvario je lani 25.822 KM prihoda od boravišne takse ili tri puta više od plana, podaci su prijedorske Gradske uprave.
Do povećanja prihoda, koji su bili planirani u iznosu od 8.000 KM, došlo je zbog popuštanja epidemioloških mjera, naveli su iz Odjeljenja za privredu i preduzetništvo grada Prijedora.

Stabilnija epidemiološka situacija omogućila je, kako su istakli, organizovanje manifestacija, posjete većeg broja turista u ljetnoj sezoni i povećan obim poslovanja smještajnih objekata, što se reflektovalo povećanjem uplata boravišne takse u 2021. godini.

Boravišna taksa na području grada iznosi dvije KM po noćenju, a paušalna boravišna taksa za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje 15 KM po ležaju godišnje.

Sredstva prikupljena po osnovu boravišne takse raspoređuju se za aktivnosti lokalnih turističkih organizacija /80 odsto/ i Turističke organizacije Republike Srpske /20 odsto/.

U budžetu grada Prijedor za ovu godinu prihod planiran od boravišne takse je 43.000 KM, što je približno jednako iznosu ove stavke prije pandemije virusa korona.

Izvor: SRNA/kozarski