Srebrenica za Bošnjake predstavlja “osnivački mit” nacije, a događaji u Srebrenici se mistifikuju i zato što su ostali elementi antisrpske ratne i poratne kampanje vremenom demistifikovani i relativizovani, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka Nenad Kecmanović.

Objašnjavajući zašto muslimanima Srebrenica služi kao glavna politička tema za obračun protiv Srbije i Srba u BiH, Kecmanović navodi da je Srebrenica postala “kolektivna žrtva i osnivački mit, kakav postoji u korijenu svake nacije, te nacionano vjerski i patriotski nadahnjuje nove generacije”.

Profesor Kecmanović razloge za mistifikaciju događaja u Srebrenici vidi i u tome što su ostali elementi antisrpske ratne i poratne kampanje vremenom demistifikovani i relativizovani.

– Danas se više ne govori da je u prvih nekoliko mjeseci građanskog rata pobijeno 200.000 muslimana, nego da je tokom cijelog rata nastradalo oko 100.000 pripadnika svih naroda ukupno i proporcionalno – rekao je Kecmanović za beogradske “Večernje novosti”.

On kaže da se u Hagu više ne barata sa 8.000 žrtava u Srebrenici nego najprije sa pet, pa onda sa četiri, a sada više niko ne osporava da su mudžahedini, koji su se na poziv Alije Izebegovića borili na strani Armije BiH, bili islamski teroristi i rasadnik bijele Al kaide u Evropi.

– Postalo je jasno da “Islamska deklaracija” nije bila “san jednog vjernika” nego politički program. Probila se istina i o troipogodišnjem sistematskom nasilju muslimanske vojske i policije nad sarajevskim Srbima – ukazao je Kecmanović.

Pokazalo se, kako je naveo, da “bošnjačka vlast u kontinuitetu od Alije do Bakira pokušava da dominira nad Srbima i Hrvatima i ne prihvata ravnopravnost druga dva naroda”.

Da je Srebrenica postala mit oko kojeg se vrti narodnotvorni proces muslimana u BiH smatra i stručnjak za geopolitiku Dušan Proroković.

– A, u temelje tog procesa udara svako preispitivanje šta se u Srebrenici dogodilo i težnja da se dođe do istine – zaključio je Proroković.

SRNA