Profesor emeritus sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović izjavio je da u tehničkom smislu nema prepreka da se u Republici Srpskoj održi referendum o nezavisnosti i da Narodna skupština verifikuje odluku odgovarajuće većine.

Kecmanović je istakao da niko u BiH i izvan nema moć da to spriječi, iako se u tom smislu javlja problem unutrašnjeg i međunarodnog priznanja rezultata tog referenduma.

– Zato smatram da bi za Srpsku bilo najbolje da raspiše referendum sa pitanjem –Da li ste za to da Srpska prihvati Dejtonski sporazum /ili čak samo njegov Aneks četiri/ potpisan u Parizu. Ko bi imao osnova da to ospori – niko. Poenta je u tome što se pod tim podrazumijeva izvorna, a ne revidirana verzija Dejtonskog sporazuma – rekao je Kecmanović za “Glas Srpske”

On je dodao da bi onda tu, originalnu verziju Sporazuma trebalo primjenjivati u praksi.

Kecmanović smatra da bi takav zakašnjeli referendum bio pravo i obaveza Srpske.

– Referendum o izlasku iz BiH za Srpsku ostaje posljednje rješenje jer bi vraćanje svih izvornih entitetskih nadležnosti značilo za srpski narod zadovoljavajuću konfederalnu kompoziciju zemlje, kakva je i potpisana i međunarodno garantovana u Dejtonu, odnosno u Parizu – dodao Kecmanović.

On je istakao da je referendum najviši oblik demokratije, kao i da nije neophodno da pravo na referendum o nezavisnosti bude predviđeno ustavom zemlje.

– Dovoljno je da nije izričito isključeno. Koliko znam, ni u jednoj zemlji na svijetu ne piše da je referendum o nezavisnosti zabranjen, odnosno da narod nema pravo da se izjasni o ovom pitanju – rekao je Kecmanović.

Kecmanović je podsjetio da je Dejtonski sporazum prihvaćen samo u Narodnoj skupštini i da nikada nije bio stavljen na referendum, iako se radilo, ne samo o novom Ustavu BiH, već i njenom potpuno novom ustrojstvu u odnosu na prethodno stanje.

On je napomenuo i da se sve ovo vrijeme, nažalost, prećutkuje da su najveće zapadne sile priznale nezavisnost samoproglašenog Kosova, jer smatraju da ono može da ode iz Srbije, a Srpska ne može iz BiH. “To nema nikakve veze sa međunarodnim pravom”, zaključio je Kecmanović.

Izvor: SRNA/RTRS