Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević smatra da Srbija, BiH i Crna Gora ne smiju prihvatati zatvorenike iz američkog vojnog logora Gvantanamo koji su učestvovali u terorističkim akcijama, među kojima su državljanin Јemena Mansur Ahmed Sad al Dajfi i Tadžikistanac Muhamadi Davlatov.

“Ove zemlje olako primaju teroriste iz Gvantanama koje SAD drže u zatvoru osam godina i onda ih isporuče kao humanitarno pitanje. U ovom trenutku imamo šest povratnika iz Gvantanama u BiH, po dva u Srbiji i Crnoj Gori”, rekao je Galijašević Srni.

On je istakao da su Mansur Ahmed Sad al Dajfi i Muhamadi Davlatov sposobni za izvođenje terorističkih akcija eksplozivnim sredstvima.

“Države koje imaju unutrašnje probleme i radikalizaciju prilika trebalo bi dobro da razmisle da li je prihvatanje terorista humanitarno pitanje. Opasni ljudi ne smiju biti prihvatani olako”, dodao je Galijašević.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je da je iz Gvantanama u Srbiju obavljen transfer državljanina Јemena Mansura Ahmeda Sada al Dajfija i Tadžikistanca Muhamadija Davlatova.

Američki državni sekretar Džon Keri istakao je u svom saopštenju da SAD cijene velikodušnu pomoć Srbije u naporima Vašingtona da zatvori Gvantanamo, a premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija ponaša kao partner u mnogim mirovnim operacijama i da je u tom smislu pružila pomoć u premještanju dva zatvorenika iz Gvantanama.

SRNA