Vanparlamentarna hrvatska stranka A-HSP, poznata u javnosti po glorifikaciji ustaškog režima i pokušajima da ustroji stranačku crnokošuljašku vojsku, nije ispoštovala zahtjev policije da ukloni šator, koji je još za vikend postavila kraj spomenika, gdje mještani Srba tradicionalno obilježavaju Dan ustanka, 27. juli.

Kako je prenijela regionalna N1TV, “pravaši” su umjesto da uklone šator samo pomjerili nekoliko metara od spomenika.

Sve opomene nadležnih ne pomažu, a “pravaši” zahtijevaju da im se uruči pisana naredba da uklone šator, što podiže tenzije kod tamošnjeg stanovništva.

Sinoć je u Srbu priveden branitelj Zoran Erceg i to samo zato što je, kako je rekao, prišao “šatorašima” u namjeri da im postavi nekoliko pitanja.

“Šatoraši” poručuju da oni žele da spriječe “istorijsku neistinu da je tu počeo antifašistički ustanak, već je to, kažu, bio četnički ustanak.

To je za N1 TV rekao zamjenik predsjednika A-HSP Vladimir Kinđerski.

Predsjednik te stranke Dražen Keleminec rekao je sinoć da ga je tokom jučerašnjeg dana pozvao načelnik Policijske stanice u Srbu Tomislav Ivandić koji mu je prenio zahtjev Direktora policije da do 15 sati u utorak uklone šator, ali su ga oni samo premjestili nekoliko metara dalje od spomenika.

Portparol zadarske Policijske uprave Elis Žodan izjavio je da šator u Srbu nije uklonjen, a “daljnji razvoj događaja zavisi od dokumentacije za prijavu skupa”.

Keleminec je rekao da Direktrat policije ni ne pokušava silom da ukloni šator jer se, kako je rekao, “može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikome ne trebaju”.

Iz A-HSP tvrde da namjeravaju tu da ostanu do 1. avgusta.

Tanjug