Kako se ime gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića našlo na nedavno otkrivenom spomeniku logorašima koji su stradali u Dobojskom logoru od 1915 . do 1917.godine, ne zna ni Petrović, ali najavljuje da će Odbor za gradnju to preispitati i odlučiti da li njegovo ime treba biti uklonjeno.

Za gradnju spomenika grad Doboj je iz budžeta izdvojio oko pola miliona maraka, ali je na ploči na spomeniku uklesano da spomenik podiže gradonačelnik Doboja Obren Petrović i Dobojlije – rodoljubi. To je izazvalo burna reagovanja.

Petrović je na otkrivanju spomenika bio domaćin, obraćao se prisutnima, davao izjave medijima, ali ne zna kako se njegovo ime našlo na spomen ploči.

A odbor, kako saznajemo od pojedinh članova, nikada o tome nije ni raspravljao. Na njegovom čelu je upravo Obren Petrović zbog čega ostaje pitanje da li je dobojski gradonačelnik u sukobu interesa ili je zloupotrijebio službeni položaj. Ili je jednostavno samo odlučio da sebi pripiše zasluge za podizanje spomenika. Za opoziciju dileme nema. To je zloupotreba gradskog budžeta i novca poreskih obveznika.

Budžet opštine Doboj se u ovoj kampanji maksimalno iskorištava, svjedoci ste da se podižu spomenici sa imenom gradonačelnika, ističe Milorad Živković SNSD Doboj.

Uklanjanje Petrovićevog imena zatražio je predsjednik republičke organizuacije porodica poginulih Nedeljko Mitrović. Rekao je da spomenik ima istorijsku vrijednost i da je neprimjereno da na njemu piše Petrovićevo ime, jer on taj spomenik ne podiže svojoj rodbini ili prijateljima. Podržali su ga u ostalim boračkim udruženjima u Doboju .

Spomenik logorašima podignut je povodom 100 godina od osnivanja logora u Doboju u koji je internirano više od 45.000 Srba, od kojih je više od 12.000 umoreno. Gradnja je godinama najavljivana, a njen inicijator bila je SPC. Ali među zaslužnima za podizanje spomenika nema ni njihovog imena.

RTRS