Милићи - Вишковић - конференција за новинаре

To što su Boš­nja­ci, po­se­bno SDA, na­ja­vi­li da će na re­fe­ren­dum o Da­nu Re­pu­bli­ke Srpske 9. ja­nu­ara, od­go­vo­ri­ti re­fe­ren­du­mom iz BiH, sa­mo je pra­zna pri­ča, ko­jom na ne­ki na­čin po­ku­ša­va­ju da osu­je­te na­še na­mje­re, is­ta­kao je u in­ter­vjuu za “Na­ro­dne” Ra­do­van Vi­ško­vić, šef Klu­ba po­sla­ni­ka SNSD-a u Na­ro­dnoj skup­šti­ni Srpske.

On kaže da boš­nja­čki po­sla­ni­ci u NSRS ko­ris­te sve me­ha­ni­zme op­stru­kci­je, ali da im to ne­će po­ći za ru­kom.

– Boš­nja­ci­ma ni­ko ne bra­ni da održe taj re­fe­ren­dum, jer to je i nji­ho­vo le­gal­no pra­vo. Mi se ne oba­zi­re­mo na to šta oni ra­de, jer nam je ja­sno ka­kav im je cilj. Kon­cen­tri­še­mo se na po­tre­bne pro­ce­du­re, ka­ko bi­smo us­pje­šno oba­vi­li re­fe­ren­dum, ko­ji je pla­ni­ran za 25. sep­tem­bar – na­veo je Vi­ško­vić.

NA­RO­DNE: Spo­mi­nje se da bi taj even­tu­al­ni re­fe­ren­dum mo­gao uti­ca­ti na us­ta­vnu kom­po­zi­ci­ju BiH?

VI­ŠKO­VIĆ: Re­kao sam ne­ko­li­ko pu­ta da sve što se ra­di u Sa­ra­je­vu u su­šti­ni se  ra­di pro­tiv BiH. Ne mo­gu da shva­tim da to po­li­ti­ča­ri ta­mo ne mo­gu da vi­de i ra­zu­mi­ju. Je­dnos­ta­vno, BiH ni­je sa­mo vla­sniš­tvo Boš­nja­ka, ka­ko oni sma­tra­ju. BiH ni­je Sa­ra­je­vo. Ima dva en­ti­te­ta i tri kon­sti­tu­ti­vna na­ro­da. Ov­dje sve tre­ba da bu­de stvar kon­sen­zu­sa, a ne pre­gla­sa­va­nja. Boš­nja­ci su kri­vi što do­la­zi do re­fe­ren­du­ma, jer se zna ka­ko je do­ne­se­na odlu­ka Us­ta­vnog su­da, ne pre­gla­sa­va­njem je­dnog na­ro­da, već dva, sa su­di­ja­ma iz re­da boš­nja­čkog na­ro­da i stran­ci­ma. Pre­ma to­me, re­fe­ren­dum u RS je od­go­vor na nji­ho­ve po­te­ze. Pri­nu­đe­ni smo da re­agu­je­mo. U po­slje­dnjih mje­sec da­na in­ten­zi­vi­ra­li su na­pa­de na RS. Tu je i Ju­ki­će­va odlu­ka o po­pi­su, ko­jom na­pros­to žele da na sva­ki mo­gu­ći na­čin pri­kažu da je BiH vla­sniš­tvo Boš­nja­ka i da ih ima vi­še od 50 od­sto. Sli­čno je i sa MMF aranžma­nom, adap­ti­ra­nim spo­ra­zu­mom o sta­bi­li­za­ci­ji i pri­druživa­nju EU, me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je i sli­čno. Mno­go je ov­dje prlja­vog ve­ša i sve se ra­di ispod žita. Zbog ta­kvog po­na­ša­nja i sta­vo­va, na na­šim pros­to­ri­ma se de­sio ne­sre­ćni gra­đan­ski rat.

NA­RO­DNE: Da li održava­nje re­fe­ren­du­ma može bi­ti uvod za sa­mos­tal­nost RS?

VI­ŠKO­VIĆ: Re­fe­ren­dum je je­dna od naj­ve­ćih de­mo­krat­skih in­stan­ci u je­dnoj ze­mlji. Naj­ra­zvi­je­ni­ja ze­mlja EU, Švaj­car­ska, ima go­diš­nje po pet re­fe­ren­du­ma. Tu se o sve­mu pi­ta­ju gra­đa­ni. Ovaj re­fe­ren­dum kod nas ni­je us­mje­ren ni pro­tiv ko­ga, ni­ti bi­lo če­ga. Mi na­še gra­đa­ne pi­ta­mo, da li su za to da se i da­lje 9. ja­nu­ar sla­vi kao Dan Re­pu­bli­ke. Pro­te­klo je 20 go­di­na od ra­tnih de­ša­va­nja, RS sla­vi svoj ro­đen­dan go­di­na­ma i on­da se ne­ko sje­tio na­kon 25 go­di­na da to ospo­ri. Ovaj re­fe­ren­dum ne­će uti­ca­ti ni­ti na BiH, a ni na njen da­lji sta­tus. To ni­je re­fe­ren­dum o ot­cje­plje­nju RS.

NA­RO­DNE: Ko­li­ko po­li­ti­ka Sve­za za pro­mje­ne na ni­vou BiH ugrožava po­ložaj RS?

VI­ŠKO­VIĆ: Ne­ki lju­di iz Sa­ve­za za pro­mje­ne lo­še dje­lo­va­nje Boš­nja­ka ili ne žele ili ne­će da vi­de, a možda i ne mo­gu. Ali mo­ram re­ći da su, iako su u pro­te­klih go­di­nu i po ima­li žes­to­ka lu­ta­nja, po­je­din­ci se sa­bra­li. U po­slje­dnje vri­je­me is­ko­ri­go­va­li su svo­je sta­vo­ve. Vi­dje­li su gdje to sve vo­di, pa su sa­da po­če­li vi­še da šti­te in­te­re­se RS. Nji­ho­va želja za vlaš­ću, ko­ju ni­su ima­li de­set i vi­še go­di­na do­ve­la ih je u po­zi­ci­ju da su odo­bra­va­li ne­ke stva­ri po­li­ti­čkoj eli­ti iz Sa­ra­je­va, ko­je su išle na šte­tu RS. Čak u je­dnom tre­nut­ku se nji­ho­vo dje­lo­va­nje okva­li­fi­ko­va­lo kao iz­da­ja. Vje­ro­va­tno ima tu još mno­go ura­đe­nih stva­ri za ko­je ne zna­mo, a ko­je će u na­re­dnom pe­ri­odu is­pli­va­ti. Me­đu­tim, važno je da su se ne­ki sa­bra­li, a ono što je vlast iz RS stal­no go­vo­ri­la, po­ka­za­lo se da ni­je bi­lo sa­mo pu­ko po­li­ti­kan­stvo. Naj­vi­še su svo­je sta­vo­ve ko­ri­go­va­li po­li­ti­ča­ri iz PDP-a, prven­stve­no srpski član Pred­sje­dniš­tva BiH Mla­den Iva­nić, ali i mi­nis­tar inos­tra­nih po­slo­va Igor Crna­dak. Os­ta­li još uvi­jek ni­su po­vu­kli ru­čnu.

NA­RO­DNE: Na­kon sve­ga što se u po­slje­dnje vri­je­me do­ga­đa, da li su Srbi ra­vno­pra­vni u BiH?

VI­ŠKO­VIĆ: Ni­su. Mi na to uka­zu­je­mo već ne­ko vri­je­me. Dok je SNSD bio u za­je­dni­čkim in­sti­tu­ci­ja­ma BiH čes­to smo na­šim ko­ali­ci­onim par­tne­ri­ma iz Fe­de­ra­ci­je zna­li da kažemo ne, po ci­je­nu da se blo­ki­ra rad. Ako uzme­te sa­mo ko­li­ka je ar­mi­ja za­po­sle­nih u tim in­sti­tu­ci­ja­ma. Pa ona pre­la­zi 22 hi­lja­de, to je vi­še ne­go što je ima­la biv­ša Ju­go­sla­vi­ja u svo­joj admi­nis­tra­ci­ji. Ne vje­ru­jem da u bh. in­sti­tu­ci­ja­ma ima za­po­sle­no 30 od­sto Srba, ka­ko bi tre­ba­lo. Sa­vez za pro­mje­ne svo­jim do­las­kom na vlast u Sa­ra­je­vu, do­zvo­lio je da se na­ci­onal­na stru­ktu­ra za­na­tno na­ru­ši.

NA­RO­DNE: Ka­ko ko­men­ta­ri­še­te re­zul­ta­te po­pi­sa u BiH, objav­lje­ne bez sa­gla­snos­ti RS?

VI­ŠKO­VIĆ: U Ju­ki­će­voj odlu­ci o po­pi­su ni­je se uvažava­lo miš­lje­nje iz RS. Čak je bi­lo i pre­va­re, jer su li­de­ri ne­kih po­li­ti­čkih par­ti­ja iz Sa­ve­za za pro­mje­ne ja­vno re­kli ka­ko su ima­li sas­ta­nak po­čet­kom ma­ja sa pred­sta­vni­ci­ma stra­na­ka iz Fe­de­ra­ci­je. Ta­da su, na­vo­dno, do­go­vo­ri­li da ta odlu­ka ne­će bi­ti objav­lje­na i da će se prvo do­ni­je­ti za­kon… Me­đu­tim, pre­va­re­ni su. Na si­lu je po­pis objav­ljen, a RS ga ni­ka­da ne­će pri­zna­ti. Od mo­men­ta objav­lji­va­nja Za­ko­na o po­pi­su, u Fe­de­ra­ci­ji su kre­nu­li u kam­pa­nju. Do­vo­di­li su lju­de ko­ji ne žive u BiH, pa i pri­mo­ra­va­li da do­đu da se po­pi­šu, jer uko­li­ko to ne uči­ne, pri­je­ti­li su da će im odu­ze­ti držav­ljan­stvo, imo­vi­nu… Na si­lu su po­ku­ša­li pri­ka­za­ti da Boš­nja­ka u BiH ima pre­ko 50 od­sto, a Srbe su sve­li ispod 30 od­sto. To je ra­đe­no smiš­lje­no. Obje­kti­vno, Boš­nja­ka ne­ma vi­še od 48 od­sto, Srba ima 33, a Hrva­ta 15,43 od­sto.

NA­RO­DNE: Ka­kve po­slje­di­ce RS može oče­ki­va­ti zbog lažnih sta­tis­ti­čkih po­da­ta­ka?

VI­ŠKO­VIĆ: Ta­čni po­da­ci tre­ba­ju i RS i Fe­de­ra­ci­ji. Na osno­vu njih kro­je se ra­zne stra­te­gi­je, ana­li­ze, do­no­se se za­kon­ska rje­še­nja od obra­zo­va­nja, so­ci­jal­ne po­li­ti­ke… Šta na­ma zna­či vje­šta­čko pri­ka­zi­va­nje da nas ne­gdje na ne­kom pros­to­ru ima vi­še od onog stvar­nog bro­ja? Sve to može da ima ve­li­ke po­slje­di­ce, jer ako ne­što za­sni­va­te na lažnom po­dat­ku, ja­sno je ka­kav je kraj­nji is­hod-ni­ka­kav.