Adam Šu­ka­lo, smi­je­nje­ni pred­sje­dnik Na­pre­dne Srpske, ko­ji je u po­li­ti­čku is­to­ri­ju ušao kao po­sla­nik iza ko­ga sto­ji sa­mo 260 gla­sa­ča, mo­gao bi osva­nu­ti u Srpskoj ra­di­kal­noj stran­ci Mi­lan­ka Mi­ha­ji­li­ce, i to na mjes­tu ge­ne­ral­nog se­kre­ta­ra, ko­je je upražnje­no pre­las­kom Dar­ka Ma­ti­ja­še­vi­ća u SDS.

“Mis­ter  260″, ka­ko ga oslov­lja­va­ju u po­li­ti­čkim kru­go­vi­ma, te­ško je po­dnio smje­nu sa mjes­ta pred­sje­dni­ka stran­ke, po­se­bno zbog to­ga što je ona do­šla od Go­ra­na Đor­đi­ća, nje­go­vog do­ju­če­raš­njeg naj­bo­ljeg pri­ja­te­lja.

Upu­će­ni tvrde da je na Šu­ka­lo­voj smje­ni naj­vi­še in­sis­ti­rao i pred­sje­dnik SDS-a Vu­ko­ta Go­ve­da­ri­ca, ko­ji je Đor­đi­ćev ko­le­ga na pos­tdi­plom­skom stu­di­ju po­li­ti­ko­lo­gi­je, gdje su upi­sa­ni sa po je­dnim bo­dom osvo­je­nim na pi­sme­nom ispi­tu.

– Na sas­tan­ci­ma pred­sje­dni­ka stra­na­ka ko­je či­ne Sa­vez za pro­mje­ne, Šu­ka­lo se  “ne da uga­si­ti”. Po­na­ša se kao da vo­di par­ti­ju ko­ja ima vi­še čla­no­va od SDS-a. Uos­ta­lom, i sta­tus po­sla­ni­ka ste­kao je ta­ko što je ubi­je­dio Mar­ka Pa­vi­ća da ga sta­vi na kom­pen­za­ci­onu lis­tu. To vi­še ne­će ima­ti ni u je­dnoj stran­ci – po­vje­rio se izvor bli­zak stra­na­čkom vrhu SDS-a.

Ma­lo­broj­no član­stvo Na­pre­dne Srpske tražilo je Šu­ka­lo­vu smje­nu, odmah na­kon što je pri­šao pro­ti­vni­čkom ta­bo­ru, Sa­ve­zu za pro­mje­ne.

– Oni ko­ji ni­su mo­gli če­ka­ti izbor­nu skup­šti­nu, ko­le­kti­vno su is­tu­pi­li iz stran­ke, po­put odbo­ra iz sa­ra­jev­sko-ro­ma­nij­ske, ba­nja­lu­čke i zvor­ni­čke re­gi­je – kažu u Na­pre­dnoj Srpskoj.

Oni sma­tra­ju da Šu­ka­lo ni­je shva­tio da je bo­lje ima­ti vrap­ca u ru­ci ne­go go­lu­ba na gra­ni.

– Po­vje­ro­vao je Mla­de­nu Bo­si­ću da će SDS obe­zbi­je­di­ti ve­ći­nu i da će Na­pre­dna Srpska do­bi­ti mi­nis­tar­ske i di­re­ktor­ske po­zi­ci­je – do­da­je naš sa­go­vor­nik.

Ka­da je pos­ta­lo ja­sno da SDS ne­će obe­zbi­je­di­ti ve­ći­nu, bi­lo je ka­sno za po­vra­tak u sta­ro ja­to.

– Taj čo­vjek je obi­čni in­te­resdžija, ko­ji sa­mo gle­da ka­ko će kroz po­li­ti­čki aranžman izvu­ći li­čnu ko­rist. Nje­go­vu ha­la­plji­vost pre­po­zna­la je ve­ći­na član­stva, ko­ja mu je i okre­nu­la le­đa – izjav­lji­vao je ra­ni­je Jo­van Hadži Mi­tro­vić, pred­sje­dnik SNS-a.

Mi­tro­vić je Šu­ka­la op­tuživao za mal­ver­za­ci­je po­či­nje­ne u pe­ri­odu ka­da se on pred­stav­ljao kao pred­sje­dnik SNS-a.

– Sa otu­đe­nim pe­ča­tom Srpske na­pre­dne stran­ke, par­ti­ji je na­nio šte­tu ve­ću od 100.000 ma­ra­ka – kaže Mi­tro­vić.

Do­da­je da su na adre­su te par­ti­je, du­go na­kon Šu­ka­lo­vog odlas­ka, sti­za­li ra­ču­ni sa zi­mo­va­nja i lje­to­va­nja, fa­ktu­re za ko­ri­šte­nje po­slo­vnih pros­to­ra i ko­je­ka­kvi iz­da­ci za ko­je ni­ko u stran­ci ni­je znao.

Narodne.net