BiH je je­di­na ze­mlja na ku­gli ze­malj­skoj u ko­joj se je­dan do­ku­ment usvo­ji, pa se tek on­da otva­ra ras­pra­va oko de­ta­lja ko­ji tre­ba da bu­du une­se­ni u nje­ga.

Ta­ko je bi­lo u slu­ča­ju me­ha­ni­zma ko­or­di­na­ci­je ko­ji je pri­hva­ćen na taj­noj sje­dni­ci Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra BiH 26. ja­nu­ara, a ko­ji još uvi­jek ni­je usa­gla­šen.

Iako su nji­me odu­ze­te na­dležnos­ti RS, za nje­ga su gla­sa­li mi­nis­tri iz Srpske Dra­gan Me­ktić, Igor Crna­dak i Mir­ko Ša­ro­vić, a sve je podržao i član Pred­sje­dniš­tva BiH iz RS Mla­den Iva­nić.

Da­nas, šest mje­se­ci po­sli­je “usva­ja­nja me­ha­ni­zma ko­or­di­na­ci­je”, ni­je na­prav­ljen vi­dlji­vi po­mak. Šta­vi­še, boš­nja­čko Sa­ra­je­vo blo­ki­ra­lo je aranžman sa MMF-om, uslov­lja­va­ju­ći RS da pri­hva­ti Odlu­ku o sis­te­mu ko­or­di­na­ci­je u pro­ce­su EU in­te­gra­ci­ja, ka­ko je za­crtao Ba­kir Ize­tbe­go­vić.

Pred­sje­dnik RS Mi­lo­rad Do­dik i pre­mi­jer­ka Že­ljka Cvi­ja­no­vić je­dno­gla­sno su po­ru­či­li da ne pris­ta­ju  na ta­kve ucje­ne.

– O me­ha­ni­zmu ko­or­di­na­ci­je ni­je mo­gu­će ras­prav­lja­ti pri­je ne­go što se de­blo­ki­ra Re­for­mska agen­da, ko­ja je ti­je­sno ve­za­na za aranžman sa MMF-om i to, ne za­to što smo mi u Vla­di ta­ko tražili, već za­to što je ta­kvu ve­zu izme­đu Re­for­mske agen­de i aranžma­na sa MMF-om za­go­va­ra­la EU – po­ja­sni­la je pre­mi­jer­ka Cvi­ja­no­vić.

Za­mje­nik pred­sje­da­va­ju­ćeg Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra BiH Mir­ko Ša­ro­vić, ko­ji je  pro­te­klih mje­se­ci svim si­la­ma bra­nio usva­ja­nje ma­ha­ni­zma ko­or­di­na­ci­je na taj­noj sje­dni­ci Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra, u emi­si­ji je­dne sa­ra­jev­ske te­le­vi­zi­je do de­ta­lja je opi­sao do­no­še­nje spor­ne odlu­ke.

– Ni­šta ni­je bi­lo taj­no. Možda je tre­ba­lo da bu­de­mo ma­lo mu­dri­ji, ali šta je tu je – na­mje­ra je bi­la po­šte­na. Pri­ti­snu­ti ro­ko­vi­ma za pre­da­ju apli­ka­ci­je, usvo­ji­li smo ono što ni­je usa­gla­še­no sa Vla­dom RS i on­da do­go­vo­ri­li da De­nis Zviz­dić na­kna­dno ode u Ba­nja­lu­ku sa Fa­di­lom No­va­li­ćem i da tek­st usa­gla­se sa pre­mi­jer­kom Cvi­ja­no­vić – re­kao je Ša­ro­vić.

On je do­dao da su se mi­nis­tri u Sa­vje­tu mi­nis­ta­ra do­go­vo­ri­li da po­sli­je objav­lji­va­nja do­ku­men­ta u Službe­nom gla­sni­ku BiH, za ta­ko usvo­jen me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je, kažu da će bi­ti po­la­zna osno­va za usa­gla­ša­va­nje, jer bi sva­ka dru­ga va­ri­jan­ta iza­zva­la re­volt u RS .

– Ni­smo to objav­lji­va­li, ali ni­smo ni kri­li, no­vi­na­ri su zna­li da smo usvo­ji­li taj tek­st, ali su oni na­zva­li to taj­nom sje­dni­com. To je bi­la ja­vna sje­dni­ca, sa­mo ni­smo objav­lji­va­li, ali ka­da smo obja­vi­li u Službe­nom gla­sni­ku, iako ni­je pos­ti­gnut do­go­vor Že­ljke Cvi­ja­no­vić, Fa­di­la No­va­li­ća i De­ni­sa Zviz­di­ća u ko­na­čnom tek­stu, Dra­gan Čo­vić je mo­rao ne­što da po­ne­se u Bri­sel, da bi na­ša apli­ka­ci­ja bi­la pri­hva­će­na. Je­di­ni zlaz je bio da kaže da smo usvo­ji­li me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je, iako smo svje­sni ko­je sve ru­pe ima taj usvo­je­ni do­ku­ment. Da ni­je re­kao da smo to usvo­ji­li, vje­ro­va­tno bi mu po­ru­či­li da ne do­la­zi. U Bri­se­lu su  zna­li za na­še tri­ko­ve, ali su nam pro­gle­da­li kroz prste, jer je me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je usvo­jen na ni­vou or­ga­na ko­ji to tre­ba da do­ne­se, iako ni­je usa­gla­šen sa en­ti­te­ti­ma – po­ja­snio je Ša­ro­vić.

Prvo­bi­tni do­ku­ment za ko­ga su gla­sa­li Ša­ro­vić, Crna­dak i Me­ktić za­sno­van je na uvo­đe­n­ju no­ve pra­kse u ko­joj or­ga­ni na ni­vou BiH de­fi­ni­šu rje­še­nja, ko­ja se odno­se na RS, sa ten­den­ci­jom da ona za nju bu­du oba­ve­zu­ju­ća i bez kon­sul­to­va­nja nje­nih in­sti­tu­ci­ja.

– Me­ha­ni­zam ko­or­di­na­ci­je ka­kav je prvo­bi­tno usvo­jen na taj­noj sje­dni­ci Sa­vje­ta mi­nis­ta­ra jes­te pre­nos na­dležnos­ti i po­ku­šaj pre­kra­ja­nja unu­traš­nje stru­ktu­re BiH, gdje se u prvi plan po­zi­ci­oni­ra­ju in­sti­tu­ci­je BiH, a en­ti­te­ti, u kon­kre­tnom slu­ča­ju Srpska, u po­tpu­nos­ti de­gra­di­ra­ju i svo­de na te­hni­čki apa­rat i “izvo­đa­če ra­do­va” po na­lo­gu in­sti­tu­ci­ja BiH – re­kla je Že­ljka Cvi­ja­no­vić za “Na­ro­dne”.

Ta­kva odlu­ka bi­tno odu­da­ra od mo­de­la iz 2013. go­di­ne, na ko­ji je sa­gla­snost da­la NSRS, a na­kna­dno i Vla­da FBiH i Sa­vjet mi­nis­ta­ra.
– Ho­ću re­ći da su una­ka­zi­li ori­gi­nal­ni kon­cept, tru­de­ći se da ni­vo BiH, ko­ji ina­če ra­spo­laže sa ma­nje od 20 od­sto na­dležnos­ti za pro­ces in­te­gra­ci­ja, uči­ne ko­man­du­ju­ćim i na­re­dbo­da­vnim, umjes­to da su obe­zbi­je­di­li si­ner­gi­ju. RS ko­ja pra­kti­čno ima vi­še od 70 od­sto us­ta­vnih ovla­šte­nja za pro­vo­đe­nje evrop­skih oba­ve­za, stav­lje­na je u is­tu ra­van sa de­set fe­de­ral­nih kan­to­na i Dis­tri­ktom Brčko. Sa­mo RS ima to­li­ki kvan­tum na­dležnos­ti, dok je to u FBiH ma­nje, jer ta­mo ima­te zna­ča­jan broj na­dležnos­ti ko­je su po­di­je­lje­ne izme­đu en­ti­te­ta i kan­to­na. Za­to su i odlu­či­li da nas sve­du na ni­vo kan­to­na i dis­tri­kta, a se­bi na ni­vou BiH “na­du­va­ju mi­ši­će” – re­kla je Že­ljka Cvi­ja­no­vić.

Narodne