Čuli ste sigurno do sad da se ljudski organizam sastoj od oko 80 odsto vode i da zbog toga moramo redovno da je pijemo – ali vas to nije nateralo da zapravo počnete da pijete više vode. Zato vam nećemo dosađivati procentima, već pukim činjenicama – a prva od njih je da nedostatak vode može da napravi haos u organizmu.

Zanimljivo je to kako se ljudi plaše opasnih bolesti, protiv kojih u najvećem broju slučajeva jednostavno ne mogu ništa, barem dok naučnici ne otkriju lekove, ali zato u potpuniosti zanemaruju male stvari koje nam na svakodnevnom nivou uništavaju telo. Jedna od takvih stvari je i dehidtratacija.

Nedostatak vode u organizmu je opasan iz više razloga nego što bismo mogli da nabrojimo, ali prvi signal da treba da se hidrirate jeste dehidratacija (dah, logično). Zanemarite njene znakove i ubrzo biste mogli da se suočite sa mnogo ozbiljnijim posledicama.

Ali, kako prepoznati kad ste dehidrirani? Šta kao uopšte niste žedni ili jednostano zaboravljate da treba da pijete šest do osam čaša vode na dan? Najjasniji znak koji vaše telo može da vam da jeste tamnija mokraća jačeg mirisa.

Da, OK, znamo da zvuči gadno, ali hajde ne folirajte se  – svi gledate u WC šolju. Čak i da ne gledate, jak miris ćete jako lako osetiti, a ako je još i boja tamnija nego inače – to je jesan znak da vam je potrebno više vode. Ako pored toga i retko idete u WC (a trebalo bi da idete 6, 7 puta u toku dana) definitivno ste dehidrirali.

Probajte nekoliko dana da malo povećate unos tečnosti (tu ulaze i sokovi bez šećera, supe i svi ostali napici, ali je čista voda ipak najzdravija) pa ako se stanje ne popravi, obavezno posetite lekara. Jer, ovo može da bude i signal problema sa bubrezima.

24sata