Izložba “Prebilovci“, koja svjedoči o zločinima nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj 1941. godine, kada je u istoimenom selu u Hercegovini stradalo 850 od ukupno hiljadu Prebilovčana, otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Izložbu čini dokumentarno-fotografski materijal koji je sakupilo Srpsko nacionalno društvo “Prebilovci” iz Beograda. Jedan od autora izložbe, Predrag Lozo, ističe da ona predstavlja pokušaj da se ispriča šta se desilo prije 73 godine u selu Prebilovci, u Donjoj Hercegovini, odnosni u okolini Međugorja, u jami Šurmanci.

“Prebilovci su karakterističan slučaj, rekao bih besprimjeran u istoriji ljudske civilizacije, gdje najveći broj žrtava jesu bili žene i djeca koji su bačeni u Šurmanačku jamu 6. avgusta 1941. godine. Na osnovu toga gradimo faktografiju konteksta Drugog svjetskog rata i genocida nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i karakterističnog primjera sjećanja i memorijalizacije na srpske žrtve u tom istom ratu”, kaže Lozo.

Prema njegovim riječima, Prebilovci su simbol kako negiranje jednog zločina ulazi, ne samo u identitet jedne zajednice, nego počinje da bude njegov glavni konstruktivni element.

“To možemo vidjeti u kultu takozvane Gospe iz Međugorja, gdje je sa srpskih svetišta i jama skrenuta pažnja građenjem kulta Gospe Međugorske”, navodi Lozo.

Drugi autor izložbe Dragoslav Ilić, ističe da Prebilovci imaju svoju posebnost, te da nisu slučajno izabrani za pravljenje ovakve izložbe među više od 2.600 stratišta i stradalnih mjesta u NDH.

“Njihova posebnost nije u načinu stradanja, niti u njenom obimu, ona je u načinu sjećanja. Preživjeli Prebilovčani su odmah nakon rata svoje pobijene članove porodica počeli posmatrati kao svetitelje, a ne kao žrtve fašističkog terora i samim tim su ostavili putokaz i nama kako da pamtimo naše žrtve u cjelini. Srbi treba da objavljuju svijetu ono što im se dogodilo, da se to nikad nikom ne ponovi. To smo htjeli pokazati ovom izložbom”, ističe Ilić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je predsjednik Srpskog-nacionalnog društva “Prebilovci” u Beogradu i potomak žrtava iz Prebilovca, stradalih u Šurmanačkoj jami 1941. godine, Milenko Jahura. U toj jami stradalo je sedam članova njegove porodice, dok je njegova majka preživjela. Jahura ističe da mu poslije ovoliko godina od zločina najteže pada to što se pravi inverzija žrtava i zločinaca.

“Pravi se inverzija tako što se zločinci proglašavaju za žrtve komunističkog režima. Njima se podižu spomenici kao onima koji su se borili za Hrvatsku, dok su mnogi spomenici nad jamama uništeni, one su zatrpane deponijama ili zabetonirane”, kaže Jahura.

Izložba će u Muzeju Hercegovine stajati deset dana. Organizatori ističu da je napravljena u funkciji objelodanjivanja istine o stradanju i obnovi Prebilovaca. Osim stalne postavke u Prebilovcima, izložba je do sada prikazana u Novom Sadu, Beogradu, Banjaluci, Londonu.

Nosioci projekta su UG Jadovno 1941. i Kulturni centar Novi Sad.

Mojahercegovina.com