Tara ima Pančićevu omoriku, još nekoliko autohtonih biljaka, ali i „endemsku vrstu“ skakavca. Doduše, živuljka nije – mada od muškarca ume da napravi životinju.

Livadski med, a u njemu badem, lešnik, orasi, brusnica, smokva – to je „tarski skakavac“. Dobra je i energetski jaka smesa, kažu, za srce, krv, mišiće… Naročito za jedan mišić, ekskluzivno muški. Onaj što zna da zataji kad ne treba i obruka vlasnika.
„Tarski skakvac“ je planinska, prirodna „vijagra“. Hvale ga da je pouzdan preparat koji pritajenog „izdajnika“ zna da preobrati u pouzdanog „saveznika“.

Goca Zečić sa Kaluđerskih bara na Tari spravlja medove, sirupe, sokove… U asortimanu joj je i „tarski skakavac“, koji ima i podnaslov: „Skače kao mače na kolače“. Sad, kako skače i koliki mu je odraz, Goca se kune da ne zna, ali…

– Ko kupi danas, eto ga i sutra, prekosutra, sa rukama u novčaniku – priča Goca.
Najverniji kupci su stariji supružnici. Raspituju se o afrodizijaku, zanima ih, šatro, da li je dobar za krvotok i imunitet, a u stvari…

– Treba im za one stvari! Neki prilaze sa rezervom, te je li ovako, te da li i za ovo služi, te da da kupimo za poklon… E, ako je prirodno, onda ćemo da pazarimo… Neki se tri puta okrenu iza sebe da vide da li ih ko posmatra kako kupuju. Ima i onih koji bez blama dođu i kažu: „Svaka čast, domaćice, daj još onoga“ – kaže Goca.

Kad alkohol, manjak inspiracije ili neka sila više nisu izgovor – eto kod Goce i mlađe muške garde. Pola teglice od 250 grama, kaže, dovoljno je za burnu noć koja jutrom izaziva osmehe. Mnogi turisti koji pre nego zatvore kofere pred polazak s Tare, navrate kod gazdarice Goce po još koju ljubavnu „razglednicu“. Čak i „rahsodovanu“ muškost „skakavac“ ume da podmladi i vine na „kolač“.

– Starije gospođe, čile kao tinejdžerke, pojure jutrom, čukaju u drvo da pohvale preparat i ne ureknu novu turu pazara – kaže Goca.

ALO