Osumnjičena Lazarević Hrebljanović Olivera, rođena 1373.godine, od oca Lazara i majke Milice, kriva je:

Zato što je nakon dolaska u njegov harem, dok si rekao “lijepa kaurka”, zavela sultana Bajazita prvog, usljed čega je ovaj mučenik, zaljubljen do ušiju, godinama trpio nesnošljive duševne bolove velikog intenziteta, što ga je na kraju natjeralo da Turke povede u samoubilački rat protiv Mongola, u kojem će izgubiti glavu, čime je navedena Lazarević Olivera počinila krivično djelo nasilje u braku, u sticaju sa krivičnim djelom zločin protiv mira.

Zato što je nakon Bitke kod Angore 1402. godine rujnim vinom služila i zavodila mongolskog vojskovođu Tamerlana, što je zarobljenog Bajazita, koji je sve to posmatrao iz kaveza, toliko ogorčilo da je popio otrov sakriven u prstenu, čime je počinila krivično djelo podstrekavanja na samoubistvo.

Zato što je često znala da u Bajazitu raspali sve vatre, a onda, onako, iz čiste ženske obijesti, odbijala da ga pusti u spavaću sobu, uživajući u tome što on u hladnoj noći na njihovoj terasi zebe i čami čekajući da se ona smiluje i otvori mu vrata, što je kasnije Aleksandri Roksalani Lisovskoj iz Ukrajine, poznatijoj kao Sultanija Hurem, poslužilo kao recept da smota Sulejmana Veličanstvenog i od njega napravi jednog od najomiljenijih papučara srpskih domaćica.

Lazarević Olivera je ovo maltretiranje turskog sultana praktikovala i u danima kada su nad Carigradom padale duge mostarske kiše, a sa Bosfora duvala ladna beogradska košava.

Zato što je, iako je bila zakonita žena turskog sultana, pod uticajem Vladike Artemija i ekstremnog krila SPC, odbila da prihvati islam i odrekne se pravoslavlja, već je javno u carskom dvoru vršila pravoslavne obrede i vezla pokrov za ćivot Stefana Prvovjenčanog u manastiru Studenica, što je ostavilo teške psihičke posljedice na čitavu jednu generaciju imama, hodža i derviša, koji su sve to nemoćno posmatrali, uzalud čitajući sure i ajete u nastojanju da Bajazita prvog dozovu pameti.

Zato što je, po unaprijed smišljenom zločinačkom planu, sveteći mu se zbog toga što je u Kosovskom boju odsjekao glavu njenom ocu Lazaru, od Bajazita napravila ne samo papučara, već i pravog nevjernika, koji je pod njenim uticajem javno konzumirao vino i druga alkoholna pića, zbog čega je mučenik umjesto u Dženetu završio u Džehennemu, gdje se i sada nalazi.

Press