Zbog referenduma o 9. januaru, Danu Republike, nove varnice na relaciji Banja Luka – Sarajevo.

Dok međunarodna zajednica upozorava, Bošnjački političari prijete – Republika Srpska uveliko počinje s pripremama za održavanje referenduma.

Nakon što je Ustavni sud Srpske dao zeleno svjetlo referendumu – našoj Televiziji je potvrđeno da će početkom naredne sedmice biti održan prvi sastanak Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Ne trošite novac, poštujete Dejton i Odluke Ustavnog suda BiH, instrukcije su dijela međunarodne zajednice upućene zvaničnicima Republike Srpske.

Držanje lekcija i uplitanje u unutrašnje stvari ne prihvatamo – bio je ekspresan odgovor predsjednika Republike.

Dan kasnije, ćutanje je prekinuo i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Stavove međunarodne zajednice nazvao je licmjernim i nekorektnim i podsjetio ih da referendumsko pitanje nema nikakav nacionalni prefiks i da je u skladu s nadležnostima Srpske.

Nastavi li međunarodna zajednica sa ovakvim potezima, upozorava, da bi političke prilike mogle dodatno da se zakomplikuju.

“Pitanje referenduma može, ali i ne mora dovesti do većeg političkog rascjepa u BiH. Oni koji su pokrenuli pitanje 9. januara pred Ustavnim sudom BiH morali su biti svjesni reperkusija. Svakome je moralo biti jasno da se taj datum nije smio dovoditi u pitanje i da je sada uslijedilo reagovanje”, naveo je Ivanić.

Znao je to i Bakir Izetbegović kada je pisao apelaciju Ustavnom sudu BiH, da Srpska neće prihvatiti da joj rođendan mijenjaju strane i bošnjačke sudije i da će posegnuti za svim pravnim sredstvima. Bila je spremna za razgovor, ali sagovornika nije imala na drugoj strani.

“Mnogi iz međunarodne zajednice nisu naklonjeni da Republika Srpska ima instituciju referenduma”, kaže predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

“Svi koji kritikuju održavanje referenduma o Danu Republike rizikuju da budu proglašeni protivnicima pravne države i demokratije”, smatra bivši predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

Dok političko Sarajevo upućuje vapaje međunarodnoj zajednici da „pokaže zube“ kako vole reći manjem bh. entitetu – Srpska se sprema za svoj prvi referendum. Malo vremena, mnogo posla! Bez obzira na to, u Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma optimizam! Žele referendum bez ijedne pravne mrlje.

“Počeće se u ponedeljak kada će se donijeti niz odluka-10-ak i onda će se sistematski raditi na provođenju tih odluka preko institucija RS”, kaže Vojislav Gligić član Republičke komisije za sprovođenje referenduma (NDP).

Komisija će prvo usvojiti Pravilnik koji bi trebalo da reguliše sve detalje – od odluke o izgledu pečata, hodograma do obezbjeđivanja mjesta za sprovođenje referenduma.

Najavljuje se oko 2.000 mjesta i angažovanje više od sedam hiljada ljudi. Koliko će Srpsku tačno koštati referendum, za sada, teško je precizirati. Prve procjene govore da je riječ oko tri miliona maraka.

RTRS