Kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Јeremić ocijenio je da je neophodno stvoriti novu generaciju mirovnih misija.

On je rekao da to treba da budu “misije za stabilizovanje mira”, sa znatno snažnijim pravilima angažovanja i osposobljenim da djeluju u svijetu 21. veka, “koji je mnogo opasniji nego što je bio”.

“Način na koji smo djelovali proteklih nekoliko godina nije sjajan primer kako treba raditi”, izjavio je Јeremić američkoj televiziji Si-En-En.

Najavljen kao favorit u trci za novog generalnog sekretara UN, Јeremić je rekao da je prevencija sukoba rješenje izbjegličke krize.

“Kada se tragedija dogodi, UN moraju da urade više, prije svega što se tiče finansijske podrške i efikasnijeg djelovanja”, ocenio je Јeremić.

Prema njegovim riječima, situacija u sirijskom gradu Alepu predstavlja “očit primer neuspjeha međunarodne diplomatije”.

“Ta tragedija mora biti okončana, uz ključno učešće značajnih članica UN. Svjetska organizacija mora biti okvir za pronalaženje rješenja, mora biti odlučnija u dovođenju ključnih aktera za pregovarački sto, kako bi se složili o zaustavljanju tragedije”, izjavio je Јeremić.

On je konstantovao da se radi o kolektivnom neuspjehu istorijskih razmjera, koji mora biti okončan.

Odgovarajući na pitanje o krizi u Ukrajini, Јeremić je rekao da je situacija veoma delikatna, pošto je Rusija, kao stalna članica Savjeta bezbjednosti UN, umješana “u problem vezan za mir i stabilnost”.

“Postoji geopolitička napetost kakve nije bilo decenijama, što je vrlo opasno za međunarodni mir. Uloga UN treba da bude doprinos stabilizaciji situacije, mada se radi o delikatnom zadatku, zbog umješanosti stalne članice Savjeta bezbjednosti”, izjavio je Јeremić.

On je ocijenio da je neophodno obratiti veću pažnju problemu klimatskih promjena.

“Za većinu zemalja klimatske promjene nisu neposredna opasnost, zbog čega se taj problem odlaže. Zadatak UN je da budu čvrste što se tiče ispunjenja obaveza koje su članice svjetske organizacije preuzele zbog klimatskih promjena”, rekao je Јeremić.

Agencije