Pogrešan izbor donjeg veša i loše svakodnevne navike mogu dosta uticati na zdravlje vaše intimne regije.

1) Pretijesan donji veš

Ovakav tip veša ne samo da ne laska vašoj figuri već može izazvati oštećenja na koži i iritaciju vagine, pogotovo ako ste zašli u menopauzu. Žene u menopauzi mogu imati jako tanke zidove vagine, pa svaki uzak donji veš može izazvati iritaciju.

2) Veš za oblikovanje 

Ako nosite donje rublje za oblikovanje tijela, poput onog za prikrivanje kukova ili stomaka, rizikujete veliki broj zdravstvenih komplikacija. Ako je baš usko, možete oštetiti nerve i smanjiti cirkulaciju. I to nije sve. Veš za oblikovanje tijela je veoma teško skinuti, pa je odlazak u kupatilo ne tako jednostavan poduhvat, zbog čega se mnoge žene suzdržavaju od mokrenja, što nikako nije zdravo.

3) Vještački materijali

Što se tiče materijala, eksperti se slažu da možete nositi sve materijale koji vam se dopadaju pod uslovom da je na intimnoj regiji pamučni dio. Većina dostupnog veša ne dozvoljava koži da diše ali ako postoji pamučni dio, sve će biti u redu.

4) Tange

Ako ste podložni dobijanju bakterijskih infekcija, tange će samo pogoršati situaciju. Kod nošenja tangi dolazi do pomjeranja između prednjeg i zadnjeg dijela i tako se prenose bakterije kao npr. ešerihija koli. Ovakav tip veša može da iritira intimnu regiju, ali to ne znači da ne treba nikad da ih nosite. Pronađite pravi model za vas, koji vam ne stvara nelagodnost i slobodno ih nosite.

ALO